AstraZeneca: Δεν προβλέπονται προς το παρόν, εξαγωγές εκτός από τις χώρες COVAX

Προς το παρόν δεν προβλέπονται εξαγωγές, εκτός από τις χώρες του μηχανισμού COVAX, ανέφερε η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις παρτίδες εμβολίων της κατά της COVID-19 που βρίσκονται στο κέντρο εμφιάλωσης του Ανάνι, λίγο έξω από την Ρώμη.

«Δεκατρία εκατομμύρια δόσεις εμβολίου βρίσκονται εν αναμονή της έγκρισης του ελέγχου ποιότητας, για να σταλούν στις χώρες COVAX, ως μέρος της δέσμευσής μας να προμηθεύσουμε με εκατομμύρια δόσεις εμβολίου τις χώρες με χαμηλό εισόδημα: το εμβόλιο παράχθηκε εκτός Ε.Ε. και εστάλη στο κέντρο του Ανάνι για να εμφιαλωθεί» τόνισε η εταιρεία.

Επεσήμανε δε, ότι «η Ε.Ε. στηρίζει πλήρως τις προμήθειες προς χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, μέσω του COVAX».

La Stampa: Η AstraZeneca κρύβει 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στην Ιταλία

Νωρίτερα σε άρθρο της η ιταλική εφημερίδα La Stampa ανέφερε ότι «η AstraZeneca κρύβει 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στην Ιταλία».

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, πρόκειται για πάνω από 29 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca κατά του κορονοϊού, οι οποίες φέρονται να βρίσκονται σε βιομηχανία έξω από την Ρώμη, στην περιοχή του Ανάνι, και να μην προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά για εκείνη της Βρετανίας.

Η La Stampa ανέφερε, ότι τον «θησαυρό» αυτό εντόπισαν οι ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες ειδοποίησαν τις ιταλικές και υπενθυμίζει ότι αρχικά η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία είχε δεσμευθεί να παραδώσει στην Ε.Ε. 120 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ τώρα δεν φαίνεται να είναι σε θέση να σεβαστεί ούτε την τελευταία της υπόσχεση για παράδοση τριάντα εκατομμυρίων δόσεων.

Μηχανισμός COVAX

Ο μηχανισμός COVAX είναι ο εμβολιαστικός πυλώνας του «Επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19 (ACT)», μιας πλατφόρμας παγκόσμιας συνεργασίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της ισότιμης πρόσβασης σε διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες και εμβόλια κατά της COVID-19.

Μέχρι σήμερα, στον μηχανισμό COVAX συμμετέχουν συνολικά 184 χώρες, εκ των οποίων 92 διαθέτουν οικονομίες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος,  για πρόσβαση σε εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 βάσει συμφωνίας/δέσμευσης μελλοντικής αγοράς (Advanced Market Commitment – AMC) του COVAX. Μέσω αυτής της επιχορήγησης, η Επιτροπή και οι εταίροι της θα εξασφαλίσουν δικαιώματα αγοράς μελλοντικών εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 για όλους τους συμμετέχοντες του μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.

Ο μηχανισμός COVAX αποσκοπεί στην αγορά 2 δισεκατομμυρίων δόσεων έως το τέλος του 2021. Θα συμβάλει στην ανάπτυξη πολυσχιδούς χαρτοφυλακίου εμβολίων, κατόπιν διαπραγματεύσεων με διάφορους προμηθευτές, το οποίο θα καλύπτει διάφορες επιστημονικές τεχνολογίες, χρόνους παράδοσης και τιμές. Ο μηχανισμός COVAX είναι μηχανισμός επιμερισμού του κινδύνου: μειώνει τον κίνδυνο για τους παρασκευαστές που επενδύουν χωρίς να είναι σίγουροι για τη μελλοντική ζήτηση και μειώνει τον κίνδυνο αδυναμίας των χωρών να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε βιώσιμο εμβόλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να εξασφαλίσει ότι κάθε άνθρωπος που χρειάζεται εμβόλιο θα έχει πρόσβαση σ’ αυτό οπουδήποτε στον κόσμο και όχι μόνο στην ΕΕ, καθώς και να προωθήσει την παγκόσμια υγεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.