«Καμπανάκι» Ψαλτοπούλου: 20-25 ηλικιωμένοι πεθαίνουν καθημερινά από κορονοϊό

Προστατευτική μάσκα στο συνωστισμό και εμβολιασμό με την τέταρτη δόση στους άνω των 60 ετών, για την προστασία της ζωής τους, συνέστησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. «Όσοι εμβολιάζονται ανεβαίνουν πολύ γρήγορα τα αντισώματα τους» επισήμανε.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι στον κορονοϊό τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, όσον αφορά την πορεία της πανδημίας. Όμως, επισήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ, πως όσον αφορά στους θανάτους, που είναι και το τελικό αποφευκτέο θέμα, έχουμε περίπου 20 με 25 θανάτους την ημέρα. «Η διάμεση όμως ηλικία είναι 85 ετών», συμπλήρωσε.

«Έχουμε λιγότερες γριππώδεις συνδρομές» σημείωσε αλλά και στον κορονοϊό «πηγαίνουμε σταδιακά με μικρά βήματα, λίγο καλύτερα από την άποψη ότι έχουμε μείωση των εισαγωγών και των διαγνώσεων από κορονοϊό».

Για τις ιώσεις και τις γριππώδεις συνδρομές, «τουλάχιστον τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας είναι πιο αισιόδοξα από την προηγούμενη», σημείωσε η κα Ψαλτοπούλου.

«Καμπανάκι» για τον κορονοϊό

Όπως τόνισε η καθηγήτρια, «ανάμεσα στον κορονοϊό και στη γρίπη και τα δύο τα φοβόμαστε και προστατευόμαστε. Στις ηλικίες 60 και άνω – έχουμε και το αντιγριπικό αντιγριπικό εμβόλιο – όμως η διαφορά είναι ότι έχουμε ευτυχώς ένα με δύο θανάτους, το πολύ τουλάχιστον την προηγούμενη εβδομάδα από τη γρίπη σε άτομα 60 ετών και άνω., άντρες ήτανε, ενώ από τον κορονοϊό έχουμε 20 -25 την ημέρα».

Για ενδεχόμενες παρενέργειες από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού (για τους άνω των 60 μέχρι πριν από δύο εβδομάδες διερευνάτο το εάν η τέταρτη δόση υπάρχει περίπτωση να οδηγεί σε εγκεφαλικά επεισόδια) επισήμανε πως «οτιδήποτε, είτε εμβόλιο είτε φάρμακο και απλά φάρμακα να πάρουμε, έχουν από πίσω το χαρτί με τις παρενέργειες. Επομένως αυτό που κοιτάζουμε είναι τι κερδίζουμε σε σχέση με το τι μπορούμε να χάσουμε. Αυτό που πληρώνουμε κάθε μέρα 20 – 25 θανάτους σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ βαρύ».

«Όλα τα στατιστικά δεδομένα και τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι σε αυτές τις ηλικίες το να κάνεις το εμβόλιο σε βοηθάει πολύ περισσότερο να προστατεύσεις τη ζωή σου» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης 

Ποια φάρμακα “ξεπούλησαν” τον Δεκέμβριο – Τι “μπλοκάρει” τη νέα Θετική Λίστα

ΙΣΑ: Με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η κοπή της πίτας

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.