Ποια φάρμακα “ξεπούλησαν” τον Δεκέμβριο – Τι “μπλοκάρει” τη νέα Θετική Λίστα

Πολλές οι θεραπείες που εντάχθηκαν στη νέα Θετική Λίστα Φαρμάκων, προκειμένου οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αυτές, για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας. Την ίδια ώρα πολλά φάρμακα “ξεπούλησαν” τον Δεκέμβριο.

- Advertisement -

Πιο συγκεκριμένα εισπνεόμενα, αντιβιοτικά, παυσίπονα, παστίλιες για τον λαιμό, ρινικά σπρέι και προβιοτικά έκαναν “τρελές” πωλήσεις τον περασμένο μήνα, γεγονός που δικαιολογεί σε έναν βαθμό και τις ελλείψεις, που εξακολουθούν να παρατηρούνται. Να μην ξεχνάμε ότι πάρα πολλοί νόσησαν το τελευταίο διάστημα με ιώσεις του αναπνευστικού και στα φαρμακεία “έτρεχαν και δεν έφταναν”, για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες.

Τα φάρμακα που “ξεπούλησαν”

Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι τον περασμένο Δεκέμβριο πουλήθηκαν περίπου 42 εκατομμύρια κουτιά φαρμάκων έναντι 39,4 εκατομμυρίων τον Δεκέμβριο του 2021.

“Αν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι ελλείψεις, πιθανόν θα μιλούσαμε για ρεκόρ πωλήσεων. Άλλωστε αναμφισβήτητα μιλάμε για ρεκόρ επισκέψεων στα φαρμακεία, μιας και πάρα πολλοί πολίτες πήγαιναν σε πολλά και διαφορετικά φαρμακεία, προκειμένου να βρουν το σκεύασμα, το οποίο χρειάζονταν”, όπως λένε χαρακτηριστικά.

- Advertisement -

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι πωλήθηκαν πάνω από 155 χιλιάδες κουτιά παστίλιες για τον λαιμό, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών ετήσιων πωλήσεων. Όσο για την παρακεταμόλη, που η έλλειψή της προκάλεσε αναστάτωση έως και πανικό σε ορισμένες περιπτώσεις, πωλήθηκαν πάνω από 3 εκατομμύρια κουτιά…

Το πρόβλημα με τη νέα Θετική Λίστα

Την ίδια ώρα αντιβιοτικά και αντιμικροβιακά σκευάσματα για την αντιμετώπιση των εποχικών λοιμώξεων εντάχθηκαν στη νέα Θετική Λίστα των φαρμάκων, που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, μαζί με καινοτόμα και ορφανά φάρμακα, μεταξύ άλλων, για την παχυσαρκία και για διάφορες μορφές καρκίνου.

Βέβαια επί του παρόντος δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε αυτά τα φάρμακα. Ο λόγος είναι ότι ακόμη δεν έχει ανανεωθεί η θητεία της Επιτροπής Αξιολόγησης & Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ), η οποία έληξε στις 12 Ιανουαρίου. Οπότε η τυπική διαδικασία τελικής ένταξης των φαρμάκων καθυστερεί.

Η νέα λίστα θα έπρεπε να δημοσιευθεί την 1η Φεβρουαρίου, κάτι που με τις παρούσες συνθήκες είναι ανέφικτο. Από το Υπουργείο Υγείας υπολογίζουν να προλάβουν στα μέσα του επόμενου μήνα.

Ο καρκίνος σε πρώτο πλάνο

Να σημειωθεί ότι σε υψηλή προτεραιότητα είναι τα φάρμακα για την αντιμετώπιση διάφορων μορφών καρκίνου.

Σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με θέμα το «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Κατά του Καρκίνου», που έγινε πριν από λίγες μέρες, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι σχεδιάζεται αύξηση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα, ώστε όλοι οι καρκινοπαθείς ασθενείς να έχουν άμεση πρόσβαση στις ακριβές καινοτόμες θεραπείες.

Στην κατεύθυνση αυτή, εντός του 2023 αναμένεται να δοθούν οικονομικά κίνητρα στη φαρμακοβιομηχανία, ώστε να εισαγάγει τα φάρμακα αυτά στη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης

Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test, σήμερα Δευτέρα 30 Ιανουαρίου

Είναι 101 ετών – Ποιο είναι όμως το μυστικό της μακροζωίας της;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.