Το Ψυχικό της Ράπτη, το Κολωνάκι του Πλεύρη και η Κερατέα του Τρύφων

Πολλαπλά τα επικοινωνιακά μηνύματα σε περίοδο προεκλογική, από Υπουργό και Υφυπουργό Υγείας και από την φαρμακοβιομηχανία ΕΛΠΕΝ και τον Θ. Τρύφων. Κατά τα άλλα τα προβλήματα μάλλον διογκώνονται.

Ωραίο το… ιωσοπάρτι σας κύριε Υπουργέ

Στο street party, για την ονομαστική εορτή του Θάνου Πλεύρη, όσοι φόραγαν μάσκα ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα. Ο συνωστισμός στη Ματζάρου, ένα στενό του Κολωνακίου, ήταν ασύλληπτος – εκτιμάται ότι πέρασαν περίπου 2.500 άτομα, για να αγκαλιάσουν τον εορτάζοντα και να του σφίξουν το χέρι.

Ο Υπουργός, βέβαια, ήθελε να ευχαριστήσει συνεργάτες, φίλους, ψηφοφόρους κτλ. Δεν προτρέχουμε. Όμως, αν δεν προκληθεί συρροή κρουσμάτων όλων των ιώσεων, θα εκπλαγούμε ευχάριστα.

Χωρίς ειρωνεία, θα θέλαμε να πούμε ότι μετά από τόσο καιρό ένας Υπουργός Υγείας θέλησε να δεξιωθεί τους ανθρώπους, που στηρίζουν μια μεγάλη προσπάθεια. Αλλά μήπως θα έπρεπε να είναι κάπως πιο… υγιεινό το περιβάλλον;

Χρόνια πολλά με υγεία Υπουργέ.

Υ. Γ. Από το πάρτι πέρασαν πολλά στελέχη πολιτικά και μη. Λογικά είχαν σταλεί άπειρες προσωπικές προσκλήσεις.

Η αδεξιότητα Κικίλια

Ένα πέρασμα από τη συγκέντρωση έκανε και ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Μας είπαν, όμως, ότι φεύγοντας, κάποιος τον χαιρέτησε θερμά, αλλά εκείνος του συμπεριφέρθηκε έως και σαν να είναι παίχτης σε αντίπαλη ομάδα στο «παρκέ»…

Η μάζωξη της Ζωής

Την ίδια μέρα με το πάρτι του Θ. Πλεύρη, ανήμερα του Αγίου Αθανασίου, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη υποδέχτηκε τους δημοσιογράφους για ένα coctail στο trendy Albion στο Ψυχικό.

Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τύπου και έβγαλε ειδήσεις. Τώρα γιατί συνέπεσε με τη συγκέντρωση του Υπουργού, δεν το ξέρουμε. Για προεκλογικό ανταγωνισμό δεν θέλουμε να μιλάμε…

Η ΕΛΠΕΝ, ο Τρύφων και οι μισθοί

Με μια ωραία επικοινωνιακή κίνηση, μια από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες της χώρας ξενάγησε δημοσιογράφους στη νέα μεγάλη της επένδυση. Μιλάμε για την φαρμακοβιομηχανία ΕΛΠΕΝ, όπου επικεφαλής είναι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων.

Πρόκειται για μια αξιοζήλευτη επένδυση με προοπτική. Και το βασικό μήνυμα είναι ότι η ελληνική παραγωγή φαρμάκων μπορεί να καλύψει ελληνικές και ευρωπαϊκές ανάγκες.

Μετά, όμως, βγήκαν τα “φτυάρια” των πολυεθνικών. Ακούσαμε να λένε: το έκανε μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει, γιατί στηρίζεται η ελληνική παραγωγή μέσα από τους συμψηφισμούς του clawback, γιατί για χρόνια δεν το πλήρωνε, γιατί θα αυξηθούν τα φτηνά φάρμακα…

Θα πάρουμε …μισή θέση και θα ρωτήσουμε: στο πρόσφατο (και μελλοντικό) πρόβλημα των ελλείψεων, ποιος θα ήταν αρωγός στην επίλυση; Οι πολυεθνικές ή η ελληνική παραγωγή;  Και επίσης ανέβηκε η ελληνική φέτα 50% και ακόμη συζητάμε γιατί να μην πάει το ελληνικό σκεύασμα από 5 στα 6 ευρώ;

Όλοι συμφωνούμε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα. Για ελληνικά και για εισαγόμενα. Εδώ, βέβαια, βλέπουμε πως η μεγαλύτερη σύμπνοια κυβέρνησης – αντιπολίτευσης αφορά στους χαμηλούς προϋπολογισμούς για την υγεία!

Κλείνοντας, για να μην τα λέμε όλα καλά και για να δικαιολογήσουμε και τον μεσότιτλό μας, μας μετέφεραν ότι: οι καλές παροχές, που ανακοινώθηκαν από τον κύριο Τρύφων για τους εργαζόμενους, είναι τραγικά χαμηλές για επιστήμονες.

Λίγο στη φτήνια οι αμοιβές για τη διαπραγμάτευση

Έχουμε γράψει πολλές φορές για την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων και ίσως να έχουμε φανεί και κακοί. Αλλά διαπιστώνουμε και τσιγκουνιές. Κύριοι του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, έχετε βάλει μία επιτροπή και μία πρόεδρο να κάνει τον «κακό» για να μειώσει το clawback. Και το κάνει. Αλλά τι βγάζει; “Τρίχες” θα λέγαμε.

Διαβάσαμε στη Διαύγεια αυτό:

«Αμοιβή ανά φάρμακο, που διαπραγματεύτηκε η Επιτροπή και για το οποίο κατέληξε σε σύναψη συμφωνίας με τον Κάτοχο Άδειας Κυκλοφορίας, χίλια διακόσια ευρώ μεικτά (1.200,00 €), η οποία επιμερίζεται σε εκατόν εξήντα ευρώ (160 €) για τον Πρόεδρο της Επιτροπής, και εκατόν τριάντα ευρώ (130 €) ανά μέλος της Επιτροπής. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων ολοκλήρωσε εβδομήντα μία (71) συμφωνίες για το έτος 2020, 94 συμφωνίες για το έτος 2021 και 90 συμφωνίες για το έτος 2022 έως την 20.06.2022».

Μιλάμε για διαπραγματεύσεις, που έφεραν “εξοικονομήσεις” εκατομμυρίων ευρώ και με βάση αυτά που γράφονται στο κείμενο της Διαύγειας, η Επιτροπή ανταμείφθηκε με 220.871 ευρώ.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι υπάρχει αμοιβή της τάξης του χιλιάρικου τον μήνα, για όποιον προεδρεύει με βάση τις συνεδρίες, που ενώ είναι δεκάδες, αμείβονται μόνο 4 τον μήνα (εδώ αν κάνουμε λάθος, αναμένουμε επίσημη ενημέρωση). Και υπάρχει και ο μισθός π.χ. της σημερινής προέδρου της επιτροπής, που είναι πρόεδρος στον ΕΟΠΥΥ, όπως και του πρώην προέδρου, που είναι επικεφαλής στον ΕΟΦ.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Υπουργείο Υγείας: Η λίστα με τα Κέντρα Υγείας στην Αττική, που μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά με ιώσεις

«Κράκεν»: Μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμια απειλή; Καθηγητές του ΕΚΠΑ απαντούν

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.