Η χρήση ρεμδεσιβίρης αποτελεσματική έναντι των πιο πρόσφατων υποστελεχών του κορωνοϊού 

Πολλά ήταν τα φάρμακα που δοκιμάστηκαν από την άνοιξη του 2020, και για τους επόμενους μήνες για την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση του SARS-COV-2. Βέβαια, πολλά ήταν κι εκείνα που διέψευσαν τις αρχικές ελπίδες. Στην περίπτωση της ρεμδεσιβίρης, η θεραπευτική της δύναμη έναντι της COVID-19 έδειξε από νωρίς ότι πρόκειται για μία δυνητική θεραπεία που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, καθώς έχει αποδειχτεί αποτελεσματική έναντι των πιο πρόσφατων υποστελεχών του κορωνοϊού.
Στα δυόμισι τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκαν πολλές μελέτες για τη ρεμδεσιβίρη. Από τη μεριά της εταιρείας, η Gilead Sciences πραγματοποίησε 6 μελέτες φάσης ΙΙ & ΙΙΙ, συμμετείχε σε 11 συνεργατικές μελέτες, ενώ υποστήριξε πάνω από 50 ανεξάρτητες μελέτες.
Η ρεμδεσιβίρη είναι το πρώτο αντιιϊκό με πλήρη έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19, το οποίο μειώνει την εξέλιξη σε σοβαρή νόσο και διασωλήνωση, καθώς και τη θνητότητα σε ασθενείς με πνευμονία που έχουν ανάγκη συμπληρωματικού οξυγόνου.

Το όφελος από τη χορήγηση ρεμδεσιβίρης

Ειδικότερα, η ρεμδεσιβίρη είναι η πρώτη και κυριότερη θεραπεία σε νοσηλευόμενους που δεν έχουν υψηλές ανάγκες οξυγόνου, με άλλα λόγια, βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο της νόσου. Το κλινικό όφελος με τη ρεμδεσιβίρη είναι περισσότερο εμφανές στους ασθενείς που λαμβάνουν πρώιμη θεραπεία, από πλευράς έναρξης των συμπτωμάτων και βαρύτητας νόσου. Το ίδιο δείχνουν οι μελέτες, η κλινική πράξη και το υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους οι ειδικοί: Είναι εξαιρετικά σημαντική η έγκαιρη χορήγηση του redemsivir (εντός 7 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων), σε ένα σχήμα για τρεις ημέρες, ώστε να λάβει ο ασθενής το μέγιστο αποτέλεσμα, που είναι ο βραχύτερος χρόνος μέχρι την ανάρρωση και η αποφυγή της σοβαρής έκβασης της νόσου.

Η αποτελεσματικότητα έναντι των πιο πρόσφατων υποστελεχών του κορωνοϊού 

Πιο πρόσφατη βιβλιογραφική αναφορά για τη ρεμδεσιβίρη, συναντάται (στις 7 Δεκεμβρίου 2022) στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine, και αφορά τα δεδομένα μελέτης των Masaki Imai και συνεργατών με θέμα την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι των υποστελεχών BQ.1.1 and XBB του στελέχους Όμικρον του ιού SARS-CoV-2, στην οποία ένα από τα κύρια συμπεράσματα των ερευνητών ήταν ότι το remdesivir είναι αποτελεσματικό έναντι τόσο του υποστελέχους BQ.1.1 όσο και του XBB in vitro.

Μείωση δαπανών για το σύστημα Υγείας από τη χρήση της ρεμδεσιβίρης

Τα τεκμήρια κλινικής αποτελεσματικότητας σε διάφορες εκφάνσεις της COVID-19, που συνοδεύουν τη Ρεμδεσιβίρη, όπως η βελτίωση του χρόνου νοσηλείας έως την έξοδο από το νοσοκομείο, η μείωση της πιθανότητας επιδείνωσης της νόσου, η μείωση της πιθανότητας θανάτου από τον ιό και η μείωση των συμπτωμάτων της COVID-19, καταδεικνύουν, σε αναλύσεις κόστους-αποτελεσματικότητας, ότι η χορήγηση της Ρεμδεσιβίρης οδηγεί σε μείωση των νοσοκομειακών κλινοημερών (σε κανονική κλίνη και κλίνη ΜΕΘ) καθώς και των ημερών σε μηχανικό αερισμό, και τελικά σε σημαντική συνολική μείωση στο κόστος ανά ασθενή. Άρα, η χορήγηση Ρεμδεσιβίρης έχει θετική επίδραση στη χρήση πόρων του νοσοκομείου.
Ωστόσο, πέρα από την Οικονομία κλίμακας, η μείωση των νοσοκομειακών κλινοημερών αποτελεί μία παράμετρο καθόλου ευκαταφρόνητη για τη μείωση του νοσοκομειακού φορτίου που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία.

Διαβάστε επίσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.