Λύματα: Αύξηση ιικού φορτίου σε Αττική, Πάτρα, Χανιά – Υποχωρεί η Όμικρον 5

Αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα, καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα.  Αναλυτικότερα, στην έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 12 έως 18 Δεκεμβρίου 2022 αναφέρεται πως υπήρξε αυξητική τάση σε σχέση με την εβδομάδα 5 έως 11 Δεκεμβρίου, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 3 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, πτωτικές τάσεις σε 2 και σταθεροποίηση σε 2 περιοχές.

Λύματα

Καθαρά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+195%) και στα Χανιά (+111%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση που παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής (+19%).

Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (-77%) και στα Ιωάννινα (-54%).

Σταθεροποίηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο, στα αστικά λύματα, παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (+4%) και στη Θεσσαλονίκη (+7%).

Σημειώνεται πως, το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα, παρέμεινε μη ανιχνεύσιμο στην Κέρκυρα, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα αναφοράς.

Παραλλαγές κορονοϊού

Αναφορικά με τις παραλλαγές του κορονοϊού, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το 40,5% των κρουσμάτων αφορούν τις υποπαραλλαγές ΒQ1 και BQ1.1. Υποχώρηση παρατηρείται στην Όμικρον 5, η οποία περιορίστηκε στο 59,5% από 62,8% την προηγούμενη εβδομάδα.Παρόλα αυτά, το στέλεχος ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι το συχνότερα αναγνωριζόμενο.

Διαβάστε επίσης 

Κορονοϊός: 47.497 κρούσματα, 150 θάνατοι, 104 διασωληνωμένοι, την τελευταία εβδομάδα

To pink plane στον Αττικό ουρανό – Το θρυλικό αεροπλάνο που έχει ταχθεί στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού

Ψωρίαση: Έξυπνες στρατηγικές για υγιή ταξίδια

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.