Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο AstraZeneca

Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Η διευθύντρια του Οργανισμού, Ίμερ Κουκ, διευκρίνισε ότι δεν συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

«Το εμβόλιο αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή για την προστασία των πολιτών, έναντι της Covid-19 και οι εμβολιασμοί με AstraZeneca, έδειξαν τουλάχιστον 60% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νόσου», σημείωσε η Κουκ και πρόσθεσε ότι «με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία,«ακόμα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε σίγουρα τη συσχέτιση μεταξύ αυτών των περιπτώσεων (θρόμβου αίματος) και του εμβολίου».

Υπογράμμισε τέλος ότι, πάνω από 2.500 άτομα πέθαναν από κορονοϊο μέσα σε μόνο μία ημέρα την περασμένη εβδομάδα και ως εκ τούτου η προτεραιότητα του EMA είναι η ανοσοποίηση.

Σχετικά με τον κίνδυνο θρόμβωσης

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνισης δρ Σαμπίνε Στράους, τόνισε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων είναι στην πραγματικότητα μικρότερος μεταξύ των εμβολιασμένων από ότι στον γενικό πληθυσμό. Πρόσθεσε πάντως ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η ενδεχόμενη συσχέτιση του με την εμφάνιση πολύ σπάνιων θρόμβων στις κοιλίες του εγκεφάλου, οι οποίοι συνοδεύονται από χαμηλές τιμές αιμοπεταλίων.

Μέχρι σήμερα, πάνω από 45 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έχουν χορηγηθεί στην Ευρώπη και πριν αρχίσει ο εμβολιασμός, περίπου 100.000 Ευρωπαίοι εμφάνιζαν θρόμβωση κάθε μήνα, επισήμανε η δρ Στράους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός καλεί τις χώρες να συνεχίσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Ωστόσο, ο EMA δήλωσε ότι δεν μπορεί ακόμη να αποκλείσει οριστικά τη σχέση μεταξύ του εμβολίου και των σπάνιων περιπτώσεων πολύ σοβαρής πήξης, ξεκινώντας σχετικές έρευνες.

Διαβάστε επίσης

Συνέχιση των εμβολιασμών με AstraZeneca συνιστά ο ΠΟΥ

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.