ΠΟΥ: Το 90% του πληθυσμού έχει ανοσία στον κορονοϊό – Ανησυχία για νέο στέλεχος

Τέλειες, χαρακτήρισε τις συνθήκες ώστε να εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος, όσον αφορά τον κορονοϊό, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς. Όπως δήλωσε την Παρασκευή (02/12), τα κενά που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την επίβλεψη, τη διάγνωση και τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, συνεχίζουν να δημιουργούν «τις τέλειες συνθήκες ώστε να εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος ανησυχίας».

Μείωση θανάτων 

Ο αριθμός των εβδομαδιαίων θανάτων που αναφέρθηκαν στον Οργανισμό έχει μειωθεί ελαφρώς τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, αλλά περισσότεροι από 8.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα – κάτι που δεν είναι αποδεκτό τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, όταν έχουμε τόσα πολλά εργαλεία για την πρόληψη των λοιμώξεων και τη διάσωση ζωών.Από την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, ο ιός συνέχισε να εξελίσσεται.

Σήμερα, κυκλοφορούν περισσότερες από 500 υποπαραλλαγές της Όμικρον. Όλες τους είναι εξαιρετικά μεταδοτικές, αναπαράγονται στην ανώτερη αναπνευστική οδό και τείνουν να προκαλούν λιγότερο σοβαρή νόσο από τις προηγούμενες παραλλαγές» πρόσθεσε.

Το 90% του πληθυσμού έχει ανοσία στον κορονοϊό

Το ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο που έδωσε, αφορά στα επίπεδα ανοσίας του παγκόσμιου πληθυσμού απέναντι στην COVID-19: «Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι τουλάχιστον το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει τώρα κάποιο επίπεδο ανοσίας στον SARS-CoV-2, λόγω προηγούμενης μόλυνσης ή εμβολιασμού.

Είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να πούμε ότι η φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας έχει τελειώσει – αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί. Τα κενά στην επιτήρηση, τον έλεγχο, την αλληλουχία και τον εμβολιασμό συνεχίζουν να δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για την εμφάνιση μιας νέας ανησυχητικής παραλλαγής που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική θνησιμότητα».

Σημειώνεται ότι, ο Οργανισμός, έχει προβεί στον προσωρινό διορισμό αρκετών νέων διευθυντών, σύμφωνα με έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες υγειονομικές προκλήσεις μετά την πανδημία.

Διαβάστε επίσης 

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη – Τι αλλάζει για τους γιατρούς του ΕΣΥ

Αύξηση σε γρίπη και RSV στην Ευρώπη, “βλέπει” το ECDC – 1 στους 2 που νοσηλεύεται είναι άνω των 55 ετών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.