Κωτσιόπουλος: Οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας για τις κλινικές μελέτες

Τρεις αλλαγές στον τομέα των κλινικών μελετών, προωθεί το επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, οι αλλαγές αφορούν:

Στην αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου των κλινικών μελετών, αξιοποιώντας τα πρώτα αποτελέσματα του Workshop μέσα από τη συμμετοχή Φορέων, ερευνητών και νοσοκομείων.

Στην λειτουργία πιλοτικών νοσοκομείων, τα οποία θα υλοποιούν συστηματικά κλινικές μελέτες.

Στην ψηφιοποίηση της διαδικασίας με τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Βιοϊατρικής Έρευνας

Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, οι παραπάνω στόχοι αναμένεται να γίνουν πραγματικότητα μέσα στο 2023. Όπως αναγέρει χαρακτηριστικά,”Για πρώτη φορά, η χώρα μας δίνει στις κλινικές μελέτες την βαρύτητα που τους αναλογεί ως επιστημονικό και οικονομικό εφόδιο”.

Με αφορμή την παρουσία του σε εκδήλωση για τα 25 χρόνια Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – Λίλλυ, ο κ. Κωτσιόπουλος, σημειώνει πως η κλινική έρευνα αποτελεί τον κύριο μοχλό εξέλιξης για την επιστήμη και απαραίτητο συστατικό για την πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματικές θεραπείες.

Αναφερόμενος στα όσα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, ο κος Κωτσιόπουλος σημειώνει:

Θεσπίσαμε το αναπτυξιακό clawback, παρέχοντας κίνητρα και σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις στον τομέα των κλινικών ερευνών.

Ψηφίσαμε ρύθμιση για τη δυνατότητα των νοσοκομείων να έχουν έσοδα από τις κλινικές μελέτες, με σκοπό την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού τους εξοπλισμού.

Διευρύναμε την υπάρχουσα άτυπη ομάδα εργασίας, ώστε να συμμετέχουν οι θεσμικοί φορείς, όπως η Ένωση Ασθενών, δημιουργώντας έτσι ένα εργαλείο
ανταλλαγής απόψεων, επίλυσης προβλημάτων και ανάπτυξης των κλινικών μελετών.

Θέσαμε την υλοποίηση κλινικών μελετών ως παράμετρο αξιολόγησης για τους διοικητές των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, διοργανώνεται το πρώτο μεγάλο workshop, το οποίο θα λάβει χώρα στο Κεντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer, στη Θεσσαλονίκη, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης 

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη – Τι αλλάζει για τους γιατρούς του ΕΣΥ

Αύξηση σε γρίπη και RSV στην Ευρώπη, “βλέπει” το ECDC – 1 στους 2 που νοσηλεύεται είναι άνω των 55 ετών

Η πρόκληση για τον Θόδωρο, η αστοχία της Ζωής και οι καθυστερήσεις του Ολύμπιου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.