Αύξηση σε γρίπη και RSV στην Ευρώπη, “βλέπει” το ECDC – 1 στους 2 που νοσηλεύεται είναι άνω των 55 ετών

-

Αυξημένη διασπορά στη γρίπη και στον συγκυτιακό ιό (RSV) στην Ευρώπη παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Οι αξιωματούχοι του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων) σημειώνουν στην χθεσινή τους αναφορά ότι από τον Οκτώβριο αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων, που εισάγονται στα νοσοκομεία λόγω γρίπης, με τους πληθυσμούς άνω των 55 ετών να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% των κρουσμάτων.

Επιπλέον σε 23 χώρες, που αναφέρουν δεδομένα Σοβαρής Οξείας Αναπνευστικής Λοίμωξης (SARI), οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έχουν διαγνωστεί ως επί το πλείστον με ιούς τύπου Β (85%), με τα παιδιά ηλικίας 4 ετών και κάτω να προσβάλλονται περισσότερο.

Γρίπη και RSV σε πρώιμη αύξηση

Έντονη είναι και η δραστηριότητα του ιού RSV από τον Οκτώβριο, σε περίπου 20 χώρες και περιοχές της Ευρώπης.

Όσον αφορά στα ποσοστά κρουσμάτων COVID-19, στις εισαγωγές σε νοσοκομεία και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και στα ποσοστά θανάτων, αυτά είναι επί του παρόντος χαμηλά σε σύγκριση με τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, λέει το ECDC στην έκθεσή του, καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές του κορωνοϊού και η ασθένεια συνεχίζει να στοιχίζει στα συστήματα υγείας.

“Με τη συνεχιζόμενη επίδραση της πανδημίας COVID-19 και τον αντίκτυπο κι άλλων παθογόνων του αναπνευστικού, είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η νέα χειμερινή περίοδος. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάζουμε. Πρέπει να ενισχύσουμε τα προγράμματα εμβολιασμού και τα μέτρα ετοιμότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η ανάγκη να προστατευθεί η υγεία των πληθυσμών μας, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, είναι τόσο έντονη από ποτέ”, αναφέρουν οι ειδικοί.

Τι γίνεται στη χώρα μας

Στην Ελλάδα καταγράφεται αυξητική τάση στη διασπορά των ιών της εποχικής γρίπης. Την εβδομάδα 21 έως 27 Νοεμβρίου εισήχθησαν σε ΜΕΘ τρεις ακόμη ασθενείς, φτάνοντας τους πέντε στην παρούσα περίοδο.

Υπήρξε, παράλληλα, αύξηση κατά 8,4% στον αριθμό των ασθενών, οι οποίοι κατέφυγαν σε γιατρούς με συμπτώματα “γριπώδους συνδρομής”, ήτοι με αιφνίδια έναρξη πυρετού ή καταβολής ή πονοκεφάλου ή μυαλγιών και βήχα ή πονόλαιμο ή δύσπνοια.

Όπως αναφέρεται στο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, από τις 3 Οκτωβρίου έως και χθες εξετάστηκαν στα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης όλης της χώρας 359 “ύποπτα” κλινικά δείγματα από νοσοκομεία και από ιδιώτες γιατρούς. Τα 20 (5,6%) βγήκαν θετικά στους ιούς, με υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09 και Α (Η3Ν2).

Το ECDC συνεχίζει να ενθαρρύνει τους πιο ευάλωτους – ηλικιωμένους, εγκύους, άτομα με υποκείμενες παθήσεις και επαγγελματίες υγείας – να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης και κατά της COVID-19.

Διαβάστε επίσης

ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ: 25 χρόνια Έρευνα και Ανάπτυξη

AstraZeneca – Χουλιάρα: Στήριξη της καινοτομίας στο φάρμακο και ουσιαστική συνεργασία, για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.