Λύματα: Υποχώρηση του ιικού φορτίου στη χώρα- Αυξάνονται τα κρούσματα της υποπαραλλαγής BQ.1.1

Υποχώρηση παρατηρείται στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα σε όλη τη χώρα εκτός από το Ηράκλειο Κρήτης.

Στην εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, για το διάστημα 21-27 Νοεμβρίου 2022 αναφέρεται πως παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με την εβδομάδα 14 μέχρι 20 Νοεμβρίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε μία από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ και πτωτικές τάσεις σε επτά από τις οκτώ περιοχές (7/8) του ΕΔΕΛ .
Καθαρά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (+55%).

Λύματα

Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (-60%), στα Ιωάννινα (-55%), στην Κέρκυρα (-45%) και στην Πάτρα (-43%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στη Θεσσαλονίκη (-25%) στα Χανιά (-21%) και στην Αττική (-12%).

Σημειώνεται πως, τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας. Τα δείγματα για τα αστικά λύματα, λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Αύξηση των υποπαραλλαγών της Όμικρον 

Στην έκθεση αναφοράς,  περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα για 717 επιπλέον δείγματα σε σχέση με την τελευταία αναφορά. Σε όλα τα δείγματα αναγνωρίστηκε στέλεχος Omicron.  Από την εβδομάδα 36 και μετά, το στέλεχος BA.2 παρουσιάζει αύξηση, ενώ το ΒΑ.5 σχετική μείωση. Παρόλα αυτά, το στέλεχος ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι το συχνότερα αναγνωριζόμενο.

Όσον αφορά στη διαχρονική εξέλιξη των υπο-παραλλαγών του στελέχους ΒΑ.5, την εβδομάδα 39 εμφανίστηκε η υπο-παραλλαγή ΒQ.1 και εν συνεχεία η BQ.1.1., η οποία παρουσιάζει σχετική αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγες του στελέχους ΒΑ.5.

Διαβάστε επίσης 

Κορονοϊός: 43.914 κρούσματα, 118 θάνατοι και 93 διασωληνωμένοι, την τελευταία εβδομάδα

Φουλ δραστηριότητα της γρίπης με πάνω από 10% θετικότητα – Πρώιμη επιδημία λέει το ECDC

Πλεύρης: Καμία ποινή ακόμα για τον προσωπικό γιατρό – τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.