Φουλ δραστηριότητα της γρίπης με πάνω από 10% θετικότητα – Πρώιμη επιδημία λέει το ECDC

Εκτεταμένη δραστηριότητα της γρίπης παρατηρείται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης τις τελευταίες μέρες. Στην Ελλάδα είναι αυξημένη η ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) κάνει λόγο για πρώιμη επιδημία.

Ειδικά στη χώρα μας η νόσος πρόλαβε κάποιους “στη γωνία”, που δεν είχαν προλάβει να κάνουν το εμβόλιο και τους ταλαιπώρησε αρκετά με υψηλό πυρετό, πόνους στα κόκαλα, κακουχία.

Αξιολογώντας την επιδημιολογική εικόνα, οι ειδικοί του ECDC τονίζουν πως η δραστηριότητα της γρίπης ξεπέρασε το όριο του 10%, που επισήμως έχει καθοριστεί ως προσδιοριστικό της επιδημίας για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια και αυτό συνέβη για πρώτη φορά την εβδομάδα από 7 έως 13 Νοεμβρίου.

Φουλ δραστηριότητα της γρίπης

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες, στις οποίες καταγράφεται θετικότητα στα τεστ γρίπης άνω του 10% – στην ίδια λίστα είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, Ισπανία και η η Πορτογαλία.

Προβληματισμό προκαλεί η δραστηριότητα της γρίπης και στη Ρουμανία, στη Μάλτα, στο Καζακστάν και στη Σκωτία.

Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό των δειγμάτων από ασθενείς, που παρουσιάζουν συμπτώματα “γριπώδους συνδρομής” και είναι θετικό σε ιό της γρίπης, φθάνει στο 12%.

Όσο για το ποιος τύπος γρίπης κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή περισσότερο, τα συστήματα επιτήρησης των ευρωπαϊκών χωρών εντόπισαν ιούς γρίπης τύπου Α και τύπου Β, με το υποστέλεχος Α (Η3) να είναι κυρίαρχο.

Αναμένεται μεγάλο κύμα

Αυτό, που συνεχώς ακούμε από τους ειδικούς τις τελευταίες εβδομάδες, είναι ότι αναμένεται μεγάλο κύμα γρίπης λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, το οποίο θα κορυφωθεί τον Φεβρουάριο του νέου έτους.

Επιπλέον όποιος νοσήσει από κορωνοϊό, είναι πιο ευάλωτος στο να κολλήσει γρίπη ή αντίστροφα, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης επεσήμανε: «Αυτή την στιγμή ο ιός της γρίπης είναι ο πιο επικίνδυνος να προκαλέσει σοβαρότερα και βαρύτερα προβλήματα σε έναν ειδικό πληθυσμό, που αφορά στους ηλικιωμένους και σε όλους όσοι έχουν προβλήματα με το ανοσοποιητικό τους.

Όσοι τα προηγούμενα χρόνια έκαναν το εμβόλιο της γρίπης, θα πρέπει να το επαναλάβουν ειδικώς φέτος, όπου αναμένουμε ένα μεγάλο κύμα γρίπης, το οποίο θα ξεκινήσει εκεί κοντά στα Χριστούγεννα και θα κορυφωθεί Ιανουάριο- Φεβρουάριο. Επομένως, είναι πάρα πολύ κατάλληλος χρόνος τώρα να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης».

Αυξήθηκε ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Με την αύξηση των κρουσμάτων και με όλα αυτά, τα οποία ακούγονται, οι πολίτες θορυβήθηκαν και έσπευσαν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Και ενώ μέχρι τώρα η κινητικότητα δεν ήταν αυτή, που ήλπιζε η Πολιτεία, πλέον έχουν κάνει το εμβόλιο 2,2 εκατομμύρια πολίτες – μισό εκατομμύριο τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να εκτελεστούν άλλες 300.000 συνταγές για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Βέβαια τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά παραμένουν σχετικά χαμηλά. Στον αντίποδα το έκανε ήδη 1,5 εκατομμύριο ηλικίας άνω των 60 ετών, ομάδα για την οποία η σχετική σύσταση είναι ισχυρή.

Θυμίζουμε ότι η χώρα μας έχει προμηθευτεί 4,2 εκατομμύρια εμβόλια για την κάλυψη του πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης

Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test, σήμερα Τρίτη 29 Νοεμβρίου

Γήρανση δέρματος: Οι συνήθειες που την καθυστερούν

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.