Γεμίζουν τα νοσοκομεία Παίδων με μικρούς ασθενείς με κορωνοϊό, έχουν και long COVID;

Γονείς με άρρωστα και εμφανώς ταλαιπωρημένα παιδιά με πυρετό, καταρροή, πόνους στο σώμα και ατονία επισκέπτονται καθημερινά τα νοσοκομεία Παίδων, περιμένοντας να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις, που θα πιστοποιήσουν αν είναι COVID-19, γρίπη ή άλλη εποχική ίωση.

Οι εικόνες αυτές αποτυπώνουν την αύξηση στα κρούσματα COVID-19 τις τελευταίες εβδομάδες. Πολλά σχολικά τμήματα κάνουν μάθημα με πολύ λιγότερα παιδιά στην τάξη. Και κάποιες φορές οι μικροί ασθενείς περνάνε τις μέρες τους στο νοσοκομείο.

Γεμίζουν τα νοσοκομεία Παίδων

Όπως μας είπε η παιδίατρος – λοιμωξιολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανασία Λουρίδα, αυτή τη στιγμή μόνο στο νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” νοσηλεύονται περί τα 12 παιδιά με COVID-19.

“Ευτυχώς δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση, αλλά η αλήθεια είναι ότι αρρωσταίνουν πολύ τα παιδιά με COVID-19”, όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά σε σύντομη συνομιλία, που είχαμε μαζί της, καθώς και η ίδια βγήκε θετική στη νόσο.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στη χθεσινή, έκτακτη ενημέρωση για τους εμβολιασμούς, δήλωσε σχετικά:

“Τα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά αυξήθηκαν την τρέχουσα χρονιά και αφορούσαν στην παραλλαγή Όμικρον. Το 2022 παρατηρήθηκε αύξηση των επισκέψεων στα νοσοκομεία Παίδων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα, που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν έντονα, όσον αφορά στη νόσηση των παιδιών από τον κορωνοϊό. Βέβαια οι σοβαρές παρενέργειες της Όμικρον ήταν πολύ λιγότερες στα παιδιά”.

Παιδιά και long COVID

Η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε, πάντως, ότι ακόμη δεν υπάρχουν δεδομένα για την ύπαρξη long COVID στα παιδιά.

Ωστόσο, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, όσα παιδιά δεν εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού, σε περίπτωση που αρρωστήσουν εξαιτίας του, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολύμηνης διάρκειας συμπτώματα, δηλαδή long COVID, άσχετα με το πόσο σοβαρή ήταν η αρχική λοίμωξή τους.

Επιπλέον άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι 1 στα 7 παιδιά, που έχει διαγνωστεί με COVID-19, μπορεί να εκδηλώσει το εν λόγω σύνδρομο.

Σύσταση για εμβόλιο από 6 μηνών

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι τις επόμενες μέρες επίκεινται πολλά περισσότερα κρούσματα, νοσηλείες και θάνατοι λόγω της επιδημίας στη χώρα μας, οι επιστήμονες κάνουν σύσταση για εμβολιασμό έναντι της COVID-19 παιδιών ηλικίας από 6 μηνών έως 4 ετών, με υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή.

Αναφερόμενη στη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η πρόεδρος κα Θεοδωρίδου εξήγησε ότι θα μπορούν να εμβολιαστούν και υγιή παιδιά αυτής της ηλικίας, εφόσον συμφωνεί ο παιδίατρος, ο οποίος τα παρακολουθεί.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει γνωμοδότησε υπέρ της αναμνηστικής δόσης στα παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών, τα οποία ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Διαβάστε επίσης

Θεοδωρίδου: Αναγκαίος ο εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Αντιμετωπίζουν τις νέες παραλλαγές

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α: Ανησυχητική αύξηση των κλήσεων για ψυχολογική υποστήριξη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.