Θεοδωρίδου: Αναγκαίος ο εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Αντιμετωπίζουν τις νέες παραλλαγές

Στην σημασία και την αξία της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου έναντι της COVID-19, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια, Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ υπενθύμισε την έρευνα του Nature, που λέει ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και παραλλαγές που ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί.

Κατά την έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της COVID-19, η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι, τα εμβόλια χορηγούνται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά τη νόσηση ή τον βασικό εμβολιασμό και στοχεύουν στην ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη σοβαρής νόσου και των θανάτων.

Θεοδωρίδου: Σύσταση για εμβολιασμό παιδιών με υποκείμενα νοσήματα

Παράαληλα, προχώρησε σε σύσταση για εμβολιασμό παιδιών με υποκείμενα νοσήματα ηλικίας 6 μηνών με 4 ετών, καθώς όπως υπογράμμισε, τα κρούσματα σε παιδιά αυξήθηκαν. Η λοίμωξη από COVID-19, μπορεί να οδηγήσει σε long COVID.

Υπενθυμίζεται πώς τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή ήταν θετική για την προσθήκη πρόσθετης δόσης σε παιδιά 5-11 ετών αυξημένου κινδύνου και σε ανοσοκατεσταλμένα. Μάλιστα, είχε κάνει σύσταση να δοθεί η ενισχυτική δόση μετά τον βασικό τους εμβολιασμό, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελείται από τρεις δόσεις. Πρόσφατα ο ΕΜΑ ενέκρινε την επέκταση του εμβολιασμού σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών.

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, υπάρχει φέτος το ενδεχόμενο τριδημίας από κορονοϊό, γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV)ή και πολυδημίας.

Η σύσταση είναι να γίνεται εμβολιασμός με επικαιροποιημένα εμβόλια τρεις μήνες μετά από νόσηση ή προηγούμενο εμβολιασμό. Σκοπός είναι η ενίσχυση της ανοσίας για προστασία από νόσηση και θάνατο.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής διερεύνησης και πως, παρά τις σχετικές επιφυλάξεις, ο οργανισμός φαίνεται πως απαντά με παραγωγή αντισωμάτων και έναντι των νέων αντιγόνων της πρωτεϊνης ακίδας.

Θεμιστοκλέους: Πάνω από 21 εκατ. εμβολιασμοί 

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέαςΠρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δημείωσε ό,τι έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 21 εκατ. εμβολιασμοί και το 72,7% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.«Συνεχίζουμε τους καταδρομικούς εμβολιασμούς ακόμα και σε μικρά νησιά», πρόσθεσε.

Το ποσοστό εμβολιασμού του συνόλου του πληθυσμού άνω των 60 ετών με αναμνηστική δόση, ανέρχεται στο 80%, με το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ να είναι στο 84%.

Σε σχέση με την δεύτερη και τρίτη αναμνηστική δόση, έχουν πραγματοποιηθεί 838.000 εμβολιασμοί, ενώ έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 62.000 ραντεβού.

Περισσότεροι από 716.000 εμβολιασμοί αφορούν άτομα άνω των 60 ετών και 122.000 αφορούν πολίτες 30 έως 59 ετών.

Στο πρόγραμμα κατ’ οίκον έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 200.000 εμβολιασμοί σε 135.000 πολίτες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερες τέλος,  ότι «παραλάβαμε τα εμβόλια για τα παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών», σημειώνοντας ότι η διάθεση τους θα αρχίσει προσεχώς και η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης 

Κορονοϊός: 53.436 κρούσματα, 164 θάνατοι και 85 διασωληνωμένοι, την τελευταία εβδομάδα

Λύματα: Αύξηση του ιικού φορτίου σε Πάτρα και Βόλο – 8 κρούσματα της παραλλαγής «XBB»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.