Αυξάνονται κρούσματα και θάνατοι – Γυρνάνε την πλάτη στην αναμνηστική δόση

Οι θάνατοι ασθενών με COVID-19, που αυξήθηκαν εκ νέου, έφεραν ξανά στην 1η θέση την Ελλάδα στην Ευρώπη, με 13 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Τη θλιβερή πρωτιά μοιράζεται και η Κροατία για την εβδομάδα, που ολοκληρώθηκε χθες, 31 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα και παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, οι περισσότεροι πολίτες γυρνάνε την πλάτη στην αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Την εβδομάδα από τις 18 έως τις 24 Οκτωβρίου, η χώρα μας βρισκόταν στην 5η θέση στην Ευρώπη, με 10 θανάτους ανά εκατομμύριο, μετά από τη Λετονία (με 23 θανάτους ανά εκατομμύριο), την Κροατία (με 14 θανάτους ανά εκατομμύριο), την Τσεχία και την Εσθονία (με 12 θανάτους ανά εκατομμύριο).

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) τις αμέσως επόμενες μέρες και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα δούμε πάλι αύξηση σε κρούσματα και σε νοσηλείες ασθενών με COVID-19 στην Ελλάδα.

Θα αυξηθούν κι άλλο οι θάνατοι

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένονται τάσεις υποχώρησης και σταθεροποίησης, αλλά θα υπάρξει αύξηση σε μία σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Μάλιστα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, στην οποία αναμένεται αύξηση στις νοσηλείες ασθενών με COVID-19.

Συγκεκριμένα τα μαθηματικά προγνωστικά μοντέλα δείχνουν αυξητικές τάσεις στα κρούσματα σε 9 από τις 30 χώρες, που παρέχουν δεδομένα (Κύπρος, Φινλανδία, Ελλάδα, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ισπανία).

Επιπλέον αναμένονται αυξητικές τάσεις στους θανάτους σε 4 από τις 30 χώρες (Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία και Λουξεμβούργο).

Γυρνάνε την πλάτη στο εμβόλιο

Πάντως οι πολίτες δεν πτοούνται από όλα αυτά κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι δεν πάνε να κάνουν την 4η δόση του εμβολίου (δηλαδή τη 2η αναμνηστική). Πάρα πολύ χαμηλά παραμένουν τα επίπεδα εμβολιασμού.

Την εβδομάδα από τις 20 έως τις 27 Οκτωβρίου έγιναν 66.094 εμβολιασμοί στη χώρα μας. Με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία καλύπτουν την υποπαραλλαγή Όμικρον 1 του κορωνοϊού SARS-CoV-2, έχουν εμβολιαστεί λιγότερες από 60.000. Με εκείνο, που καλύπτει τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 λιγότερες από 200.000 πολίτες.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του ECDC, το ποσοστό λήψης της 1ης αναμνηστικής δόσης στην Ευρώπη είναι της τάξης του 65% σε άτομα ηλικίας από 18 ετών και άνω και 84,4% στα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Η λήψη της 2ης αναμνηστικής δόσης (4ης) αφορά στο 9,2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ηλικίας από 18 ετών και άνω και ανεβαίνει με το ζόρι στο 19,3% σε άτομα άνω των 60 ετών.

Στις 6 σήμερα το απόγευμα επαναλαμβάνεται η ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας για τους εμβολιασμούς.

Διαβάστε επίσης

Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test, σήμερα Τρίτη 1 Νοεμβρίου

Επικαιροποιημένα εμβόλια : Έκτακτη ενημέρωση από Θεοδωρίδου-Θεμιστοκλέους

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.