The Lancet: Η παραλλαγή «Κένταυρος» δείχνει να ξεφεύγει από εμβόλια και θεραπείες

Το στέλεχος BA.2.75.2 της παραλλαγής Όμικρον, γνωστό και ως παραλλαγή «Κένταυρος» είναι λιγότερο ευάλωτο στα αντισώματα που προσφέρει ο εμβολιασμός και παρουσιάζει ανθεκτικότητα σχεδόν σε όλες τις θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων, προειδοποιεί μελέτη του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας. Κρούσμα της μετάλλαξης αυτής έχει καταγραφεί και στην Ελλάδα.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet Infectious Diseases, εξέτασε τα αντισώματα σε δείγματα αίματος 75 εθελοντών στη Στοκχόλμη που συλλέχθηκαν σε τρεις χρονικές περιόδους, πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, στο πρώτο κύμα της Όμικρον και την περίοδο κατά την οποία επικράτησε το στέλεχος BA.5 της Όμικρον.

Ευρήματα ανάλυσης 

Η εργαστηριακή ανάλυση έδειξε ότι τα αντισώματα των εθελοντών ήταν έξι φορές λιγότερο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση του στελέχους «Κένταυρος», συγκριτικά με το στέλεχος BA.5 που κυριαρχεί σήμερα στις περισσότερες χώρες.

Επιπλέον, μόνο μία διαθέσιμη θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων, το αντίσωμα bebtelovimab της εταιρείας Eli Lilly, μπορεί δυνητικά να εξουδετερώνει το BA.2.75.2.

«Αν και η ανοσία των αντισωμάτων δεν έχει εξαφανιστεί πλήρως, το BA.2.75.2 παρουσίαζε δραματικά μεγαλύτερη αντοχή από ό,τι τα στελέχη που είχαμε μελετήσει προηγουμένως, κυρίως λόγω δύο μεταλλάξεων στην περιοχή της πρωτεΐνης-ακίδας που συνδέεται στους [ανθρώπινους] υποδοχείς» δήλωσε ο Μπεν Μιούλερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στη Σουηδία.

Εκτίμησε ωστόσο ότι τα εμβόλια είναι πιθανό να προσφέρουν προστασία, τουλάχιστον ως έναν βαθμό. «Πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμα, ακόμα όμως δεν γνωρίζουμε πόσο» είπε.

Το θετικό πάντως είναι ότι ο «Κένταυρος» αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 0,5% των κρουσμάτων COVID-19 παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι έχει καταγραφεί σε τουλάχιστον 59 χώρες. Μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί ως στέλεχος ανησυχίας από τον ΠΟΥ, αλλά θεωρείται στέλεχος υπό διερεύνηση που χρήζει παρακολούθησης.

Διαβάστε επίσης 

Έρχεται νέο κύμα μολύνσεων και θανάτων, εκτεταμένη αύξηση στα κρούσματα COVID-19

Διπολική διαταραχή: Αυξημένος κίνδυνος για παιδιά από πολύ νέους ή πολύ μεγάλους γονείς

H μνήμη των γυναικών αλλάζει κατά την εμμηνόπαυση – Δεν είναι στη φαντασία σας

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.