Καταστροφική η long COVID, που έρχεται με πλειάδα συμπτωμάτων

Καταστροφική αποδεικνύεται η long COVID, όπως τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, από το βήμα επιστημονικής ημερίδας για τις «επιδημίες – πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα» που πραγματοποιήθηκε στο Ιασώ. Ο καθηγητής τόνισε ότι μπορεί η επείγουσα φάση να υποχωρεί, αλλά η long COVID καταστρέφει τις ζωές των ανθρώπων.

“Επιτηρούμε συστηματικά τον ιό για τις νέες παραλλαγές του, είπε ο κ. Τσιόδρας, ενώ τόνισε πως θα υπάρξουν νέες οδηγίες από τον ECDC για την επιτήρηση αναπνευστικών ιών. Υπάρχει, ωστόσο, ανάγκη, υπογράμμισε για ισχυρά, ολοκληρωμένα συστήματα επιτήρησης για περίπτωση νέας πανδημίας.”

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι γυναίκες άνω των 20 ετών προσβάλλονται συχνότερα με την κόπωση να είναι το νο1 σύμπτωμα, ακολουθώντας τα αναπνευστικά προβλήματα, η επιβάρυνση στη διανοητική κατάσταση και οι ψυχικές διαταραχές.

Παρότι, όπως είπε, το πιο εμφανές σύμπτωμα να είναι η χρόνια κόπωση, το 50% των περιπτώσεων παρουσιάζει διαταραχές της νόησης και των γνωστικών λειτουργιών και το άλλο 50% αφορά όλα τα υπόλοιπα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων και των καρδιαγγειακών.

Επικαλούμενος μελέτη σε 160.000 άτομα με ομάδα ελέγχου 5,5 εκατ. ατόμων που δεν είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό, τόνισε ότι το 42% των ασθενών με long covid παρουσίαζε διανοητικές – γνωστικές διαταραχές.

Εκατοντάδες νέες υποπαραλλαγές

Από τότε που εμφανίστηκε στα τέλη του 2021, το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 έχει διασπαστεί σε τόσο μεγάλη γκάμα υποπαραλλαγών, που προκαλούν νέα κύματα κρουσμάτων Covid-19 σε όλο τον κόσμο.

Ο πολλαπλασιασμός της ποικιλίας παραλλαγών είναι πρωτοφανής, φέρνοντας αντιμέτωπες μεταξύ τους πολυάριθμες υπερ-μεταλλάξεις, στον αγώνα για το ποια θα κυριαρχήσει παγκοσμίως.

Πρόκειται για μια δίνη που καθιστά την COVID ως μια από τις ταχύτερα διαδεδομένες ασθένειες στην ανθρωπότητα και αυξάνει τις προκλήσεις στην προσπάθεια μετριασμού της πανδημίας, σ’ έναν παγκόσμιο πληθυσμό που έχει ήδη κουραστεί από τους συχνούς εμβολιασμούς, τα τεστ και τις μάσκες, γράφει το Bloomberg.

Πώς συμπεριφέρονται οι υποπαραλλαγές;

Έκτοτε η συνεχής εξέλιξη της Όμικρον οδήγησε στη γρήγορη και ταυτόχρονη εμφάνιση πληθώρας πιο «πρόσφορων» υποπαραλλαγών, που διαδίδονται ταχύτερα. Η καθεμιά περιλαμβάνει ένα διαφορετικό σύμπαν γενετικών μεταλλάξεων, που επηρεάζουν τη διαφυγή αντισωμάτων, τη μολυσματικότητα και πιθανώς τη λοιμογόνο δράση.

Ορισμένα μεταλλαγμένα στελέχη έχουν αποκτήσει εντυπωσιακή ικανότητα να αποφεύγουν τα αντισώματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναπτύχθηκαν για τη θεραπεία του Covid, και να μολύνουν τα ανθρώπινα αναπνευστικά κύτταρα, αυξάνοντας επομένως και τη μεταδοτικότητα από άτομο σε άτομο.

Ποια στελέχη είναι τα πιο ανησυχητικά;

Οι υποπαραλλαγές BQ.1.1, BQ.1, BQ.1.3, BA.2.3.20 και XBB συγκαταλέγονται στις ταχύτερα διαδιδόμενες της κύριας γενεαλογίας της Όμικρον. Με βάση τα βρετανικά δεδομένα, οι παραλλαγές BQ, καθώς και οι BA.2.75.2 και BF.7 είναι οι πιο ανησυχητικές, λόγω ευκολότερης ανάπτυξης και ανοσολογικής διαφυγής.

Η BF.7 επίσης κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 4,6% των κρουσμάτων στις αρχές Οκτωβρίου, έναντι 3,3% στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), πιο διαδεδομένη υποπαραλλαγή μετά την BA.5 ήταν η BA4.6, με 13,6% την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Σε Μπαγκλαντές και τη Σιγκαπούρη, το στέλεχος XBB έχει συνδεθεί με μικρή αύξηση των κρουσμάτων.

Διαβάστε επίσης

Καταστροφική η long COVID, που έρχεται με πλειάδα συμπτωμάτων

Πού θα κάνετε σήμερα, Κυριακή, δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ

Πώς να αναγνωρίζετε τα σύμβολα των παιδόφιλων

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.