Μπορεί μία νόσος στη χολή να γίνει προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου στο πάγκρεας;

Ο παγκρεατικός καρκίνος αποτελεί έναν από τους πιο δύσκολους και θανατηφόρους καρκίνους, εφόσον η διάγνωση συνήθως έρχεται αργά και τότε συνήθως είναι αργά και για τη ζωή του ασθενούς. Τι συμβαίνει όμως με μία νόσο της χολής, η οποία, σύμφωνα με την έρευνα, μπορεί να αποτελέσει προειδοποιητικό σημάδι για τον συγκεκριμένο καρκίνο; Ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας (αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου), είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με χολολιθίαση ένα έτος πριν τη διάγνωση του καρκίνου. Αυτό αναφέρει έρευνα που θα παρουσιαστεί στο Digestive Disease Week (DDW) 2022, τη μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση γιατρών, ερευνητών και ακαδημαϊκών στους τομείς της γαστρεντερολογίας, της ηπατολογίας, της ενδοσκόπησης και της χειρουργικής του πεπτικού.

Τρόπος για την καλύτερη διάγνωση του καρκίνου στο πάγκρεας

Η Marianna Papageorge, του Boston Medical Cente , δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η χολολιθίαση ενδεχομένως μπορεί να είναι τρόπος για την καλύτερη διάγνωση αυτού του καρκίνου. Χρησιμοποιώντας στοιχεία του SEER-Medicare database από το 2008 έως το 2015, οι ερευνητές εντόπισαν 18.700 ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος και τους συνέκριναν με 99.287 ασθενείς τον χρόνο, από την ίδια βάση δεδομένων.

Το χρόνο πριν τη διάγνωση, το 4.7 % των ασθενών με καρκίνο στο πάγκρεας είχε λάβει διάγνωση χολολιθίασης και το 1.6% προχώρησε σε εγχείρηση. Στους ασθενείς χωρίς καρκίνο μόνο το 0.8% είχε χολολιθίαση και μόνο το 0.3 % προχώρησε σε αφαίρεση.

Καλύτερη δυνατότητα κατανόησης

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Dr. Papageorge, η χολολιθίαση δεν προκαλεί καρκίνο στο πάγκρεας αλλά η κατανόηση της σχέσης τους μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού θνητότητας στον καρκίνο παγκρέατος, δίνοντας ευκαιρία για πιο έγκαιρη διάγνωση και αγωγή.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι καθώς πολλοί έχουν χολολιθίαση αλλά δεν εμφανίζουν καρκίνο στο πάγκρεας, μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να εξετάσει πιο στενά τα εργαστηριακά ευρήματα για να διαπιστώσει αν υπάρχουν παράγοντες που συνδέονται με τη χολολιθίαση που θα μπορούσαν περαιτέρω να διαχωρίσουν τους ασθενείς που θα μπορούσαν να έχουν ή να εμφανίσουν καρκίνο στο πάγκρεας.

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού: Ο Γιώργος Καπουτζίδης δίνει οδηγίες συνοδείας τυφλών (βίντεο)

Η Δρ. Ίλια Θεοτοκά σκιαγραφεί το προφίλ μαστροπών και παιδόφιλων

Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ενδοκρινολογίας: Διεθνής διάκριση για τον Καθηγητή Γ. Χρούσο με το Transatlantic Alliance Award

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.