Πόσα παιδιά εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα έναντι του κορωνοϊού (χάρτες)

Πόσα παιδιά εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα έναντι του κορωνοϊού; Ποιες περιοχές έχουν την υψηλότερη και χαμηλότερη κάλυψη και σε ποιες ηλικίες υπάρχει μεγαλύτερη θωράκιση έναντι της COVID-19 στα παιδιά;

Τα ποσοστά κρίνονται έως και χαμηλά σε σχέση με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως αναφέρθηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων.

Το 17,1% των παιδιών 5 – 11 ετών, το 41,3% των εφήβων 12 – 14 ετών και το 53,56% της ηλικιακής ομάδας 15 – 17 ετών έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τον βασικό εμβολιασμό τους για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Η Αττική, έχει τη μεγαλύτερη κάλυψη στον εμβολιασμό των παιδιών έναντι της COVID-19, αλλά τα ποσοστά πέφτουν στις άλλες περιοχές, με τη Βόρεια Ελλάδα να έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μανώλης Σμυρνάκης, ανά ηλικιακή ομάδα:

5 έως 11 ετών: 141.473 παιδιά (19,3% της συγκεκριμένης ομάδας) έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για την COVID-19, ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 125.204 παιδιά, ή το 17,1%. Αναμνηστική δόση έχουν κάνει μόλις 8 παιδιά.

12 έως 14 ετών: Έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση 147.657 παιδιά (44,55% της ομάδας) και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 137.263 παιδιά, ή το 41,3%. Αναμνηστική δόση έχουν κάνει 47 παιδιά

15 έως 17 ετών: Τουλάχιστον μία δόση έχουν κάνει 191.972 παιδιά (58,2% της ομάδας). Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό 176.745 παιδιά, ή το 53,6%. Αναμνηστική δόση έχουν κάνει 4.506 παιδιά, δηλαδή το 1,4% της ηλικιακής ομάδας.

Τα ποσοστά της Ελλάδας είναι υψηλότερα συγκριτικά με χώρες όπως π.χ. η Κροατία με ποσοστά εμβολιασμού περίπου 20% στους εφήβους 15 ως 17 ετών, παρόμοια με αυτά της Κύπρου (59%) και σημαντικά χαμηλότερα από χώρες όπως η Σουηδία και Ισπανία, όπου το ποσοστό κάλυψης φτάνει το 75%.

Σημαντικές διακυμάνσεις καταγράφονται στις γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία μέχρι τις 30/3/2022 (δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά μέχρι σήμερα), τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ως και υπερδιπλάσια μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας σε επιδόσεις γεωγραφικής περιοχής.

Εμβολιαστική κάλυψη ανά γεωγραφικό διαμέρισμα στην ηλικιακή ομάδα 5 – 11 (πηγή: Γ.Γ. ΠΦΥ)

Πόσα παιδιά εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα έναντι του κορονοϊού

 

Στα παιδιά ηλικίας 5 ως 11 ετών, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι 21,2% στην Αττική, που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, έναντι μόλις 9,4% της Δυτικής Μακεδονίας. Ψηλά στη λίστα βρίσκονται Ήπειρος, νησιά Βόρειου Αιγαίου και Κρήτη, ενώ στον αντίποδα υστερούν η Μακεδονία και η Θράκη.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στους εφήβους 12 ως 17 ετών , όπου το Βόρειο Αιγαίο που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 61,5% και η Αττική που ακολουθεί με 60,7% έχουν ικανοποιητικά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, σε αντίθεση με την Δυτική Μακεδονία, που είναι και εδώ τελευταία, με 34,9%. Πάνω από 50% των εφήβων έχουν εμβολιαστεί, σε Ήπειρο, Νησιά Αιγαίου και Κρήτη, ενώ εκτός από τη Βόρεια Ελλάδα υστερεί και η Πελοπόννησος.

Εμβολιαστική κάλυψη ανά γεωγραφικό διαμέρισμα στην ηλικιακή ομάδα 12 – 17 (πηγή: Γ.Γ. ΠΦΥ)

Πόσα παιδιά εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα έναντι του κορονοϊού

Διαβάστε επίσης

Η αυστηρή κριτική του Σ. Τσιόδρα και οι δυσοίωνες προβλέψεις για την πανδημία

Ο επιτελικός Κώστας Παπαγιάννης, ο εκνευρισμένος Τσιόδρας και ο συγκαταβατικός Τσούνης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.