Νέο τεστ ανιχνεύει τα αντισώματα για τον κορωνοϊό σε 2 λεπτά

Τη δυνατότητα να μάθουν πόσα αντισώματα SARS-CoV-2 (νέου κορωνοϊού) έχουν, σε μόλις δύο λεπτά και με μόνο τέσσερις σταγόνες αίμα, μπορεί να δώσει στους πολίτες, με τη χρήση και Τεχνητής Νοημοσύνης, τεχνολογία που ανέπτυξαν ερευνητές στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Γιούτα, οι οποίοι συνεργάστηκαν με Έλληνες συναδέλφους τους, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ).

H τεχνολογία «NanoSpot.ai», στην οποία στηρίζεται το συγκεκριμένο προϊόν και η οποία αποτελεί τη διακριτική του επωνυμία, παρουσιάστηκε στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) στην 86η ΔΕΘ και, παρότι το προϊόν δεν κυκλοφορεί ακόμα μαζικά στην ελληνική αγορά (είναι διαθέσιμο μόνο κατά παραγγελία, με αποκλειστικό εισαγωγέα/διανομέα το εμπορικό δίκτυο της «Uni-Pharma»), συγκέντρωσε έντονο ενδιαφέρον από πλευράς των επισκεπτών.

Ελληνοαμερικανική συνεργασία

Οι Έλληνες ερευνητές εργάστηκαν για την τεχνική ωρίμανση του προϊόντος και στο στάδιο της κλινικής μελέτης. Η δε πρώτη επαφή με τους Αμερικανούς, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά μέρους των διαδικασιών στην Ελλάδα, έγινε το 2021 από την ΟPTO, θυγατρική της «Athroa Innovations», ενός ελληνικού venture studio, που έχει ως στόχο την αύξηση των επενδύσεων σε ομάδες deep-tech (βαθιάς τεχνολογίας), με γνώμονα τη διανοητική ιδιοκτησία.

Κατά τους ερευνητές, το τεστ απαντά γρήγορα και εύκολα σε ερωτήματα όπως «εξακολουθεί να με προστατεύει ο εμβολιασμός μου;» και «έχω ακόμα ανοσία μετά τη νόσηση;», ενώ μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση υψηλού τείχους ανοσίας ατομικά και συλλογικά, με μια ανώδυνη μέτρηση στο φαρμακείο μία έως τρεις φορές ετησίως. Παράλληλα, «μπορεί να συνεισφέρει και στην προτεραιοποίηση των πολιτών ως προς τη σειρά εμβολιασμού για την τέταρτη αναμνηστική δόση, βάσει του αριθμού των αντισωμάτων τους», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εικοσιεξάχρονη ερευνήτρια Βιβή Μπαφίτη, επισημαίνοντας ότι στόχος της έρευνας για την παραγωγή της συγκεκριμένης τεχνολογίας ήταν η δημιουργία ενός τεστ «point-of-care» (σ.σ. POCT, όπως χαρακτηρίζεται το σύνολο των διαγνωστικών συσκευών/ μεθόδων, που χρησιμοποιούνται δίπλα ή κοντά στο σημείο παροχής φροντίδας στον πολίτη ή τον ασθενή).

Γρήγορο και οικονομικό

Στο ερώτημα γιατί το νέο αυτό τεστ αντισωμάτων είναι χρήσιμο, απαντά πως «τα τεστ που υπάρχουν σήμερα είναι μεν καλά ως προς την αποτελεσματικότητά τους, αλλά χρειάζεται αρκετός χρόνος μέχρι να παραδοθούν τα αποτελέσματα στον/την εξεταζόμενο/η και είναι αρκετά ακριβά, ενώ είναι απαραίτητη η ενδοφλέβια αιμοληψία και απαιτείται ειδικός διαγνωστικός εξοπλισμός. Στην περίπτωση του Nanospot, το τεστ μπορεί να γίνει σε ένα φαρμακείο και τα αποτελέσματα βγαίνουν σε μόλις δύο λεπτά, με μόνο τέσσερις σταγόνες αίμα. Η ευαισθησία του Nanospot είναι 98% και η ειδικότητα 100%».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΠΟΥ: Αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από χολέρα

Δήμος Αθηναίων: Κύκλοι ομιλιών για την ψυχική υγεία παιδιών και ενηλίκων

Ηπατίτιδα Α: Ανησυχία για την έξαρση στην Ευρώπη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.