COVID-19: Τι μας περιμένει από το φθινόπωρο – Φόβοι για νέο κύμα

Καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου στα αστικά κέντρα έχει ξεκινήσει, η ανησυχία στις τάξεις των επιδημιολόγων για ένα νέο κύμα κορονοϊού ολοένα μεγαλώνει ,εξαιτίας των νέων υποπαραλλαγών που έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα και αποτελούν ένα δύσκολο γρίφο.

Η αγωνία των επιστημόνων για ένα νέο κύμα, γίνεται πιο έντονη καθώς εστιάζουν στην επιδημιολογική εικόνα των νησιών που βουλιάζουν από τουρίστες και το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό. Το τι θα φέρουν τα καράβια της επιστροφής είναι ένας «άγνωστος Χ» που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους ειδικούς.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το «καμπανάκι» που έκρουσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη καθώς δήλωσε ότι, όλοι όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές πρέπει να κάνουν τεστ.

Ο Πλεύρης και οι μάσκες

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με τις δηλώσεις δίνει τροφή στα σενάρια για επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους: «Υπάρχει σύσταση για τους χώρους με συνωστισμό» είπε αρχικά ο υπουργός για να συνεχίσει: «αυτή τη στιγμή η μετάδοση δεν γίνεται στους κλειστούς χώρους.

Γίνεται κυρίως σε ανοικτούς χώρους και σε μικρότερες ηλικίες. Πρέπει να τηρούνται τα μέτρα. Θα έχουμε πίεση στους απλούς δείκτες και αν χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις». Ωστόσο συνεχίζοντας ο κ. Πλεύρης συμπλήρωσε: «Υποχρεωτικότητα έχουμε στα ΜΜΜ αστικού τύπου που είναι χώροι μετάδοσης.

Όσοι θέλουν μεγαλύτερη ασφάλεια κάνουν χρήση μάσκας». Και κατέληξε αναφέροντας πως όλα τα μέτρα βρίσκονται σε αναστολή μέχρι και το φθινόπωρο όταν και θα επανεξεταστούν ωστόσο: «Δεν είμαστε στην πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά στη συνύπαρξη με τον ιό. Τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά τα απολύτως απαραίτητα και όχι οριζόντια».

Τι δείχνουν τα λύματα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, υπογραμμίζει ότι η «οι αναλύσεις του δικτύου Επιδημιολογίας λυμάτων έχουν δείξει όλο αυτό το διάστημα ότι έχουμε μια σταθεροποίηση ή μικρή ύφεση στα αστικά κέντρα. Ωστόσο η πανδημία έχει μεταφερθεί στην επαρχία και στα νησιά». Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας, ανέφερε ότι «μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρχει μεγάλη διάδοση. Αυτό συνέβη και στην Όμικρον», ενώ υποστηρίζει ότι «ένα επόμενο κύμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο λόγω του ανοίγματος των σχολείων και της αυξημένης κινητικότητας».

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος κάνει λόγο για το χειρότερο καλοκαίρι από την έναρξη της πανδημίας σημειώνοντας πως ο σκληρός δείκτης θανάτων και κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα υψηλός, ενώ εξέφρασε τον φόβο του και για το 7ο κύμα που όπως εκτιμά θα ξεκινήσει τέλη φθινοπώρου με αρχές χειμώνα.

Ενισχυμένα εμβόλια

Η ανάσχεση των δύο άκρως μεταδοτικών υποπαραλλαγών της Όμικρον BA.4 και BA.5 βρίσκεται στο προσκήνιο και οι εξελίξεις ήδη τρέχουν, καθώς τη Δευτέρα (15/8) ανακοινώθηκε πως η Μεγάλη Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που ενέκρινε το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Moderna, το οποίο στοχεύει τόσο στο αρχικό στέλεχος του ιού της COVID-19, όσο και στην παραλλαγή Όμικρον που εμφανίστηκε το χειμώνα και έχει πλέον επικρατήσει.

Η απόφαση της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) της Βρετανίας βασίστηκε σε δεδομένα κλινικών δοκιμών που έδειξαν ότι η αναμνηστική δόση πυροδότησε “μια ισχυρή ανοσοαπόκριση” τόσο κατά της παραλλαγής Όμικρον όσο και του αρχικού στελέχους του ιού του 2020, όπως αναφέρεται στην απόφαση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η προμήθεια των νέων, επικαιροποιημένων εμβολίων για τον κορονοϊό θα γίνει σε δύο φάσεις, που θα ολοκληρωθούν στα τέλη του έτους. Δηλαδή, αρχικά αναμένονται τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την παραλλαγή Όμικρον και θα ακολουθήσουν, στη δεύτερη φάση, τα ακόμα πιο επικαιροποιημένα για τις υποπαραλλαγές 4 και 5.

Διαβάστε επίσης 

Κορονοϊός: 73.710 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, 258 νεκροί και 118 διασωληνωμένοι

Πτωτική τάση του ιικού φορτίου στη χώρα, δείχνουν τα λύματα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.