Κορωνοϊοί που συνδέονται με SARS μολύνουν περίπου 66.000 άτομα ετησίως στην ΝΑ Ασία, σύμφωνα με μελέτη

Περίπου 66.000 άνθρωποι στη Νοτιοανατολική Ασία μολύνονται κάθε χρόνο με κορωνοϊούς που συνδέονται με τον SARS και σχεδόν 500 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν κοντά σε περιβάλλοντα, όπου συναντώνται νυχτερίδες ξενιστές των ιών αυτών, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, σημειώνει ότι η μετάδοση του ιού από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο, πιθανόν, να είναι “σημαντικά υποτιμημένη” και προσθέτει ότι η καταγραφή των ειδών των νυχτερίδων στην περιοχή θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες να καθοριστεί η προέλευση της COVID-19.

Εν αρχή, οι νυχτερίδες

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 26 είδη νυχτερίδων που είναι γνωστό ότι λειτουργούν ως ξενιστές κορονοϊών τύπου SARS σε μια περιοχή 5,1 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, που εκτείνεται από την Κίνα στην Νοτιοανατολική και Νότια Ασία.

Στη συνέχεια ενσωμάτωσαν δεδομένα για τα επίπεδα των αντισωμάτων ανάμεσα στους ανθρώπους, που ανέφεραν ότι είχαν έρθει σε επαφή με νυχτερίδα.

Η Νότια Κίνα, η βορειοανατολική Μιανμάρ, το Λάος και το βόρειο Βιετνάμ χαρακτηρίστηκαν περιοχές με τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία ειδών νυχτερίδας, που λειτουργούν ως ξενιστές κορωνοϊών τύπου SARS (SARSr-CoVs).

“Η εκτίμησή μας ότι ένας μέσος όρος 66.000 ανθρώπων μολύνεται κάθε χρόνο με ιούς SARS-CoV στη Νοτιοανατολική Ασία υποδηλώνει ότι η μετάδοση από νυχτερίδα σε άνθρωπο των ιών αυτών είναι συνηθισμένη στην περιοχή και ότι δεν έχει ανιχνευτεί από τα προγράμματα παρακολούθησης και τις κλινικές μελέτες στην πλειονότητα των περιπτώσεων”, ανέφεραν οι ερευνητές.

“Αυτά τα στοιχεία που αφορούν τη γεωγραφία και την έκταση της μετάδοσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να στοχεύσουν τα προγράμματα παρακολούθησης και πρόληψης για πιθανή μελλοντική εμφάνιση κορωνοϊού που συνδέεται με νυχτερίδες”, σημειώνει η μελέτη.

Έλλειψη δεδομένων

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η COVID-19 προκαλείται από το στέλεχος του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Στους ερευνητές-συγγραφείς της μελέτης περιλαμβάνεται και ο Πέτερ Ντάστζακ, μέλος της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος είχε αναλάβει την έρευνα της προέλευσης του COVID-19 και στις αρχές του περασμένου χρόνου είχε επισκεφθεί την Ουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η πανδημία στο τέλος του 2019.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι η έλλειψη δεδομένων από την Κίνα καθιστά δύσκολο να εξακριβωθεί πότε και με ποιόν τρόπο ο κορωνοϊός πέρασε για πρώτη φορά στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science στο τέλος Ιουλίου σημειώνει ότι το εμπόριο άγριας ζωής παραμένει η καλύτερη εξήγηση για την προέλευση της πανδημίας με δύο διαφορετικές πηγές μετάδοσης να έχουν πιθανόν συμβεί στην ψαραγορά Χουανάν στην πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκαν πολλά από τα πρώτα κρούσματα.

Διαβάστε επίσης

Η ξηρότητα και το θάμπωμα στα μαλλιά από τον ήλιο είναι το λιγότερο – Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις

Τα ανεμβολίαστα παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μακρά COVID-19

Η μικρή αλλαγή που επηρεάζει τον μεταβολισμό για απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα – Ξεκινήστε τώρα στις διακοπές

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.