Η μικρή αλλαγή που επηρεάζει τον μεταβολισμό για απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα – Ξεκινήστε τώρα στις διακοπές

Μπορείτε να έχετε απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα και χωρίς να πεινάσετε ή να στερηθείτε οτιδήποτε αρκεί να θυμάστε να κάνετε κάτι συγκεκριμένο σε κάθε γεύμα σας το οποίο επηρεάζει τον μεταβολισμό.

Μια νέα μελέτη στο Scientific Reports δείχνει ότι σημαντικό στοιχείο των διατροφικών σας συνηθειών είναι το να μασάτε την τροφή πιο αργά.

Για να προσδιορίσουν τα πιθανά αποτελέσματα της αργής μάσησης, οι ερευνητές ζήτησαν από 11 υγιείς άνδρες κανονικού βάρους να περάσουν από τρεις δοκιμές:

  • να τρώνε κάποια τροφή κανονικά κάθε 30 δευτερόλεπτα,
  • να τρώνε κάποια τροφή αλλά να την κρατούν στο στόμα τους για 30 δευτερόλεπτα πριν την καταπιούν και
  • να μασούν αργά την τροφή για 30 δευτερόλεπτα πριν καταπιούν.

Αλλάξτε τον μεταβολισμό για απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα

Και οι τρεις προσεγγίσεις είχαν ως αποτέλεσμα το ίδιο επίπεδο πληρότητας, αλλά το αργό μάσημα ήταν μοναδικό, επειδή αύξησε την θερμογένεση που προκαλείται από τη διατροφή, δηλαδή πόση θερμότητα παράγεται στο σώμα μετά το φαγητό και πώς επηρεάζεται ο μεταβολικός σας ρυθμός. Ένα χαμηλό επίπεδο θερμογένεσης τείνει να προάγει την αύξηση βάρους, ενώ ένα υψηλό επίπεδο έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή ενέργεια, η αυξημένη μάσηση μεταξύ των συμμετεχόντων αύξησε τη θερμογένεση και οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η διαφορά ανά γεύμα ή σνακ μπορεί να είναι μικρή, αλλά το σωρευτικό αποτέλεσμα κάθε φορά που τρώτε μπορεί να είναι σημαντικό.

Αν και η μελέτη έχει περιορισμούς με βάση το μικρό μέγεθος του δείγματός της, δεν είναι η πρώτη που κάνει τη σύνδεση μεταξύ αργής διατροφής και απώλειας ή διατήρησης βάρους.

Για παράδειγμα, μια παλαιότερη κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics διαπίστωσε ότι η αύξηση του αριθμού των μασημάτων πριν από την κατάποση μείωσε τα μεγέθη των γευμάτων εν μέρει επειδή οι άνθρωποι έτρωγαν για περισσότερη ώρα και αυτό οδήγησε στο να τρώνε λιγότερο.

Μια άλλη μελέτη στο Frontiers in Psychology δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει και ένα εγκεφαλικό στοιχείο. Όσοι έδωσαν μεγαλύτερη προσοχή στο μάσημα είχαν μια αλλαγή στα κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου τους, η οποία οδήγησε σε λιγότερο παρορμητικές διατροφικές συμπεριφορές.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της αργής διατροφής είναι ότι προσέχετε περισσότερο τι τρώτε και απολαμβάνετε περισσότερο τη γεύση, λέει η διαιτολόγος Vanessa Rissetto, RD, στο eatthis.com. Λέει ότι μπορεί να είναι εκνευριστικό να προσπαθείς να φας κάθε μπουκιά με προσοχή, αλλά σαν μια άσκηση διαλογισμού, ξεκινήστε με μια μέτρια προσπάθεια.

Διαβάστε επίσης

Ο Ντουέιν Τζόνσον αποκαλύπτει τις λέξεις που χρησιμοποιεί όταν βαριέται να γυμναστεί

Fast food: Πως θα γλυτώσετε θερμίδες, χωρίς να θυσιάσετε την ευχαρίστηση

Αποκεφαλίζουν διοικητές Πλεύρης και Γκάγκα, ο Μάριος αμφιβάλει για τα επικαιροποιημένα εμβόλια, ενώ η Γκογκοζώτου δεν γκρινιάζει πια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.