Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Οι επαναλοιμώξεις με COVID-19 αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την υγεία

Ακούμε πλέον για επαναμολύνσεις COVID-19 όλο και πιο συχνά, ακόμη και μέσα στον ίσιο μήνα, κάτι που ανησυχεί τόσο τους επιστήμονες, πολύ δε περισσότερο εμάς τους ίδιους. Οι επιστήμονες, λοιπόν, από την πλευρά τους προειδοποιούν ότι κάθε έξαρση αυξάνει τον κίνδυνο ανησυχητικών αποτελεσμάτων, από long COVID έως καρδιακές παθήσεις.

Ο Ziyad Al-Aly, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης στο Veterans Affairs St. Louis Healthcare System και κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Washington στο St. Louis, παρατήρησε ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς έρχονταν στην κλινική του στο Μιζούρι πιστεύοντας ότι ο εμβολιασμός κατά COVID-19 ή η νόσησή τους είχε κάνει άτρωτους απέναντι στη νόσο. Στο μυαλό τους, η συνδυασμένη ανοσία θα τους προστάτευε από περαιτέρω βλάβες.

Τα ιατρικά αρχεία αποκαλύπτουν

«Άρχισα να σκέφτομαι, είναι αυτό πραγματικά αλήθεια;» λέει ο Al-Aly. Έτσι, στράφηκε στη βάση δεδομένων ιατρικών αρχείων του VA για να το διαπιστώσει.

Μια πρόσφατη μελέτη με δεδομένα από περισσότερους από 11 εκατομμύρια ασθενείς πρόσφερε στους κλινικούς γιατρούς μια επισκόπηση του μακροπρόθεσμου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων που σχετίζονται με τον COVID-19. Μια μελέτη που συνέκρινε ασθενείς με COVID-19 με ασθενείς άλλων νόσων, έδειξε ότι ο COVID-19 συσχετίστηκε με αυξημένο μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, ακόμη και μεταξύ ασθενών με πιο ήπιες μορφές COVID-19.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με COVID-19 είχαν αυξημένο κίνδυνο πολλαπλών μορφών καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου εγκεφαλοαγγειακών διαταραχών, δυσρυθμιών, ισχαιμικής και μη ισχαιμικής καρδιακής νόσου, περικαρδίτιδας, μυοκαρδίτιδας, καρδιακής ανεπάρκειας και θρομβοεμβολής, πέρα ​​από τις πρώτες 30 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Τα στοιχεία για τις επαναμολύνσεις COVID-19

Είναι πλέον σαφές ότι τόσο η φυσική ανοσία όσο και η ανοσία που προέρχεται από το εμβόλιο έναντι του COVID-19 εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου. Αυτό που συζητάται όμως τώρα είναι η σοβαρότητα αυτών των επαναμολύνσεων.

Όταν η έκθεση του Al-Aly κυκλοφόρησε τον Ιούνιο, υπήρξε μια αναταραχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη μελέτη, η οποία φαινόταν να υποδηλώνει ότι οι επαναμολύνσεις είναι πιο σοβαρές από μια πρωτογενή λοίμωξη. Αλλά ο Al-Aly λέει ότι αυτό ήταν μια παρερμηνεία των ευρημάτων του. Ακόμη και αν οι περισσότερες επαναμολύνσεις είναι πιο ήπιες, λέει, θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

«Το βασικό σημείο εδώ είναι ότι δεν πρόκειται για μηδενικό κίνδυνο», λέει ο Al-Aly. Το παρομοιάζει με τα επακόλουθα μιας πυρκαγιάς σε ένα σπίτι. «Δεν μπορείτε να πείτε στον σύζυγό σας: “Τώρα ξέρω πώς να σβήνω τη φωτιά, οπότε ας βάλουμε ξανά φωτιά στο σπίτι”», λέει. «Ίσως το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει. Αλλά ξέρετε τι είναι καλύτερο; Να μην έχετε λοίμωξη από την πρώτη στιγμή».

Ο Abu-Raddad συμφωνεί. Η δική του έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine νωρίτερα αυτό το μήνα, δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί και είχαν μια προηγούμενη λοίμωξη έχουν περίπου 97% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν μια σοβαρή, κρίσιμη ή θανατηφόρα επαναλοίμωξη. Με άλλα λόγια, ο κίνδυνος είναι «πραγματικά, πραγματικά μικρός». Αλλά, λέει, κάθε επόμενη λοίμωξη αυξάνει τον αθροιστικό κίνδυνο ενός ατόμου να υποστεί βλάβη από το COVID-19.

Ο Osterholm λέει ότι περισσότερες μελέτες όπως αυτή του Al-Aly θα βοηθούσαν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι επαναμολύνσεις μπορεί να επιτείνουν τις βλάβες του COVID-19. Για παράδειγμα, λέει, είναι πιθανό μια λοίμωξη να προκαλέσει μακροχρόνια φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη θρόμβων αίματος που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Συμπερασματικά

Οι επιστήμονες χρειάζονται περισσότερα δεδομένα προτού μπορέσουν να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με τη σοβαρότητα των επαναμολύνσεων του COVID-19. Ο Al-Aly λέει ότι το επόμενο βήμα του είναι να διερευνήσει αν οι παραλλαγές που κυριαρχούν τώρα – BA.4 και BA.5 – είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν σοβαρές επαναμολύνσεις του COVID-19 από άλλες.

Διαβάστε επίσης

Σε θάλαμο αρνητικής πίεσης 40χρονος με ευλογιά των πιθήκων

Ανοιχτοί για το κοινό 28 φάροι της χώρας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων – Δείτε πότε

COVID-19: Μυοκαρδίτιδα η οποία είχε ραγδαία εξέλιξη προκάλεσε το θάνατο της τρίχρονης

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.