Όχι στην επιστροφή της υποχρεωτικής μάσκας από τον Γκίκα Μαγιορκίνη

O επικ. καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης διαφωνεί με τη συζήτηση για την επιστροφή της μάσκας και σε μια ανάρτησή του στο Facebook υποστηρίζει ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν αποτελεσματική εξηγώντας το γιατί η καταφυγή σε μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (π.χ. lockdown, κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας) δεν θα βοηθούσαν σε αυτή τη φάση της πανδημίας.

Γιατί δεν έχει λόγο η επιστροφή της μάσκας

«Η χρήση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (π.χ. lockdown, κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας) στην φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε, όπου η εκρίζωση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ, έχει παρερμηνευθεί από πολλούς. Κάποιοι νομίζουν ότι η έξαρση της πανδημίας είναι “μπόρα που έρχεται και φεύγει”, απλά να προφυλαχθούμε μέσω μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (ΜΦΠ) και θα περάσει…. Αυτό δεν ισχύει…. Η λήψη ΜΦΠ κυρίως επιπεδώνει την καμπύλη, δεν μειώνει δραματικά τον αριθμό των μολύνσεων σε βάθος χρόνου καθώς με την αναστροφή των ΜΦΠ, που αργά η γρήγορα πρέπει να γίνει, αμέσως θα δούμε πάλι έξαρση μέχρι να επιτευχθεί το προσωρινό τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει τελικά την έξαρση σε ύφεση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Ο λόγος που εγκαταλείπονται ως οριζόντια μέτρα πλέον είναι διότι αυτή την στιγμή δεν διαφαίνεται να υπάρχει ανάγκη επιπέδωσης της καμπύλης» προσθέτει.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τονίζει ακόμα ότι «σε βάθος χρόνου οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις που μειώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων δεν έχουν παρατεταμένη συμμόρφωση. Το να βάζουμε απέναντι τον κόσμο που έχει “κουραστεί” μετά από 2 χρόνια και να τον “πυροβολάμε” δεν βοηθάει καθόλου σε αυτή τη φάση».

Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη για το θέμα της χρήσης της μάσκας καταλήγει ως εξής:

«Οι εξάρσεις της επιδημίας δεν είναι καιρικά φαινόμενα ή “κύματα που σπάνε και μας περνάνε”. Η ύφεση έρχεται κυρίως όταν δημιουργηθεί ένα έστω και παροδικό τείχος ανοσίας. Ο καιρός βοηθάει, αλλά παροδικά.
Οι ΜΦΠ σε αυτή τη φάση θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στοχευμένα για να προστατεύσουν τους ευάλωτους και όχι οριζόντια καθώς η συνεισφορά τους δεν είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου».

Διαβάστε επίσης

Ο Όμιλος Euromedica συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά”

Λευκές κηλίδες στο δέρμα: Δεν είναι όλες αθώες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.