Καθ. Λουκίδης: Ίσως δεν δούμε πολύ μεγάλη αύξηση στους σκληρούς δείκτες

Ελπίδες ότι το νέο επιδημικό κύμα της COVID-19 μπορεί και να μην επιφέρει τη μεγάλη αύξηση σε διασωληνώσεις και σε θανάτους, που όλοι φοβούνται, δίνει μιλώντας στο HS και στο Mononews ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο “Αττικόν”, καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης. Όπως λέει, μπορεί και να μην δούμε μεγάλη αύξηση στους σκληρούς δείκτες της επιδημίας.

Καθ. Λουκίδης: Ίσως δεν δούμε πολύ μεγάλη αύξηση στους σκληρούς δείκτες
Ο κ. Στέλιος Λουκίδης

Ο διαπρεπής καθηγητής εξηγεί γιατί μπορεί και να αποφύγουμε, τελικά, τη μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και τις απώλειες ασθενών. “Με βάση την κλινική εμπειρία που έχουμε από δικούς μας ασθενείς στο “Αττικόν”, οι ασθενείς μέσης ηλικίας, 45, 50, 55 ετών, παίρνουν πια πιο γρήγορα εξιτήριο, η διακίνησή τους είναι πιο γρήγορη”.

Ο κ. Λουκίδης για τα αντιικά χάπια

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα, που έχουν τα αντιικά χάπια και πώς βοηθούν τους ασθενείς.

Τα αντιικά χάπια γλιτώνουν πολλές ζωές ασθενών και τις νοσηλείες. Είναι, δε, ο δικός μας δείκτης, για να δούμε την έξαρση της επιδημίας. Ως κλινικοί γιατροί δεν βασιζόμαστε στα προγνωστικά μοντέλα, αλλά καταλαβαίνουμε την πορεία του 6ου επιδημικού κύματος από τα τηλέφωνα που χτυπάνε.

Και τις τελευταίες μέρες χτυπάνε συνέχεια τα τηλέφωνα όλων των πνευμονολόγων της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι πριν από έναν μήνα, μέσα σε μια εβδομάδα δίναμε γύρω στα 400-500 αντιικά. Πλέον δίνουμε πολλά περισσότερα. Μόνο εγώ έδωσα χθες 600″, μας λέει με την ιδιότητά του ως επικεφαλής της πενταμελούς Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, που εγκρίνει τις σχετικές θεραπείες.

Τα καλά νέα είναι ότι η κλινική πράξη έχει δείξει ότι η αποτελεσματικότητα των αντιικών φαρμάκων δεν επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Η θεραπεία Langevrio (molnupiravir) της εταιρείας Merck και το Paxlovit (ritonavir) της εταιρείας Pfizer, έχουν σώσει τη ζωή χιλιάδων ασθενών με COVID-19, οι οποίοι πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Σύντομα το Υπουργείο Υγείας θα παρουσιάσει τα σχετικά στοιχεία, που για την ώρα βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας.

Είναι πιο σταθερό το εξωτερικό περιβάλλον

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας δεν εξεπλάγη από την εκ νέου ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ήταν κάτι που αναμενόταν, όπως μας είπε.

“Αυτό, που πρέπει να δούμε, είναι αν αυτή η αύξηση πιέζει το ΕΣΥ ή όχι. Πιέζει, αλλά όχι πολύ. Η αύξηση στους θανάτους σχετίζεται και με την ηλικία. Όταν φεύγουν ασθενείς 95 ετών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συμβεί και λόγω του προχωρημένου της ηλικίας.

Το άλλο, που πρέπει να δούμε, είναι η αύξηση στους νοσούντες (έχουν, πια, φθάσει τις 30.000). Οι περίπου 250 νέες εισαγωγές την ημέρα σημαίνουν ότι είναι πιο σταθερό το εξωτερικό περιβάλλον. Ότι, δηλαδή, γίνεται μεγαλύτερη αναχαίτιση των εισαγωγών, καθώς αναλογικά θα έπρεπε να είναι περισσότερες. Είναι πιο σταθερό το περιβάλλον στους εξωτερικούς ασθενείς, οι οποίοι παίρνουν αντιικά και ρεμντεσιβίρη”.

Τι προτείνει για τις μάσκες

Μόνο στο Νοσοκομείο “Αττικόν” οι εισαγωγές έχουν περίπου 3πλασιαστεί και αφορούν κυρίως σε ασθενείς ηλικίας άνω των 75 ετών.

Είναι η επιστροφή της υποχρεωτικής μάσκας η λύση; Ο κ. Λουκίδης απαντά:

“Είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να φορέσουν οι πολίτες μάσκες σε εσωτερικούς χώρους. Είναι καλοκαίρι, η κοινωνικοποίηση είναι μεγάλη. Πού να βάλουν μάσκες; Στα νησιά; Σε καμία περίπτωση. Δεν θα το κάνει κανένας.

Σε μερικούς κλειστούς χώρους, όμως, όπως είναι τα αεροδρόμια, τα αεροπλάνα, τα πλοία, θα μπορούσε να εφαρμοστεί”.

Διαβάστε επίσης

Εκτάκτως αντιικά χάπια και σε Κέντρα Υγείας 3 νησιών – Το σκεπτικό και η διαδικασία

Δωρεάν εξετάσεις για τον κορωνοϊό την Τετάρτη 6 Ιουλίου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.