Αύξηση 90% στις νοσηλείες και ο ΕΟΔΥ μας καθησυχάζει – Πότε θα κορυφωθεί το νέο κύμα της επιδημίας

Θέμα χρόνου είναι η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων να συμπαρασύρει διασωληνώσεις και θανάτους κι ας μας καθησυχάζει ο ΕΟΔΥ. Πάνω από 1.700 είναι, πλέον, οι νοσηλευόμενοι λόγω επιπλοκών της COVID-19, αύξηση σχεδόν 90% μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Η κορύφωση του νέου κύματος της επιδημίας αναμένεται στα μέσα του μήνα. Οι ζοφερές προβλέψεις κάνουν λόγο για 24.000-25.000 κρούσματα και πάνω, αριθμός που, αναπόφευκτα, θα επιφέρει αύξηση και τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες, ήτοι διασωληνώσεις και θανάτους.

Στα νοσοκομεία της χώρας το κλίμα είναι και πάλι… πολεμικό. Ενώ μέχρι πριν από δύο-τρεις εβδομάδες έκλειναν κλίνες COVID, τώρα ανοίγουν ξανά, με τις μισές να είναι ήδη κατειλημμένες.

Τι λένε οι ειδικοί για την έξαρση

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισημαίνει ότι η κορύφωση στον αριθμό των κρουσμάτων αναμένεται στις 16-17 Ιουλίου και θεωρεί βέβαιο ότι θα υπάρξει αύξηση και στους σκληρούς δείκτες.

«Θα φτάσουμε λίγο πάνω από τους 200 διασωληνωμένους στο τέλος του Ιουλίου. Αντίστοιχα οι θάνατοι περιμένουμε να αυξηθούν κι αυτοί, φτάνοντας τους 27-28 μεσοσταθμικά, γύρω στις αρχές Αυγούστου», αναφέρει ο καθηγητής, το προγνωστικό μοντέλο του οποίου σπανίως πέφτει έξω.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος.

«Για τη χώρα μας η κορύφωση θα ήταν αναμενόμενο να γίνει εντός του Ιουλίου. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, την κινητικότητα των πολιτών και τα μέτρα προστασίας, τα οποία έχουν αποσυρθεί για το καλοκαίρι. Σημαντικό ρόλο παίζει και το ποσοστό ανοσοπροστασίας».

Χθες ανακοινώθηκαν 9.360 νέα κρούσματα συν 1.841 επαναμολύνσεις. Ο ημερήσιος μέσος όρος των νέων διαγνώσεων έχει ανέλθει περίπου στις 15.000.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) βρίσκεται στο 1,3 και τα ενεργά κρούσματα εκτιμάται ότι προσεγγίζουν τις 200.000.

Καθησυχάζει ο ΕΟΔΥ

Ωστόσο παρόλο που τα νούμερα δεν ψεύδονται και οι επαναλοιμώξεις συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς, ο ΕΟΔΥ εμφανίζεται καθησυχαστικός.

Στη χθεσινή, έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, από τον πρόεδρο του Οργανισμού Θεοκλή Ζαούτη και τους αντιπροέδρους Δημήτρη Παρασκευή και Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, σημειώθηκε πως η αύξηση των κρουσμάτων λόγω των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5 δεν αποτυπώνεται σε αυξημένες διασωληνώσεις και ότι η αύξηση στους θανάτους είναι παροδική.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία σε βάθος εβδομάδας για να δούμε την πραγματική επίπτωση», ανέφεραν τα στελέχη του Οργανισμού.

Πάντως ως αυτή τη στιγμή, που οι τουριστικοί προορισμοί γεμίζουν με παραθεριστές από κάθε γωνιά του πλανήτη, τα νησιά «βράζουν» από κρούσματα.

Και ένα επιπλέον θέμα που προκύπτει και για το οποίο ακόμη δεν κουβεντιάζει κανείς, είναι τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία καραντίνας, εάν και εφόσον αυτά χρειαστούν, δεδομένου ότι στα περισσότερα μέρη ήδη η πληρότητα στη διαμονή πλησιάζει το 80%. Και ακόμη είμαστε στις αρχές Ιουλίου, Κύριος οίδε τι θα γίνει τον Αύγουστο…

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες 7 ημέρες οι νέοι θάνατοι από επιπλοκές της COVID-19 έχουν φτάσει τους 137 από 91 και ότι μετά από εβδομάδες οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν και πάλι πάνω από τους 100.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται προς το παρόν στο Ιόνιο, στο Νότιο Αιγαίο, στην Κρήτη και στην Αττική, ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών.

Διαβάστε επίσης

Τελικά επηρεάζεται το σπέρμα από τον κορωνοϊό; Τι δείχνουν όλες οι τελευταίες μελέτες

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.