Ν. Τζανάκης: «Στον Θεό» η μεταδοτικότητα, «βράζει» η χώρα – Πού επικρατεί η Όμικρον 4 και πού η Όμικρον 5

Δεν πάνε καλά τα πράγματα με την COVID-19. Καταρχάς οι περισσότεροι έχουν, πλέον, αρκετούς στο περιβάλλον τους, οι οποίοι νοσούν και ορισμένοι εξ’ αυτών όχι για πρώτη φορά (επαναλοιμώξεις). Η χώρα μας είναι στη δίνη του 6ου κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-2, η μεταδοτικότητα είναι «στον Θεό» και τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια αυτών, που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, ερευνητής, Νίκος Τζανάκης, μας τα βάζει σε μια σειρά, μας εξηγεί τι ισχύει στην παρούσα φάση και τι να περιμένουμε το αμέσως προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με εκείνον, επίκειται αύξηση των θανάτων, ιδιαίτερα μεταξύ ατόμων, τα οποία ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Πολύ αυξημένη η μεταδοτικότητα

«Από τέλος Μαΐου παρατηρείται αύξηση της τάξης του 30-40% στη μεταδοτικότητα, ανεβαίνοντας απάνω από τη μονάδα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε και αύξηση στο επιδημιολογικό φορτίο», επισημαίνει ο κ. Τζανάκης, ο οποίος, μαζί με τους συνεργάτες του, είχαν διαπιστώσει ότι αναμένεται έξαρση, ήδη από τις 29 Μαΐου, όπως μας είπε.

«Επαληθευτήκαμε ότι ήρθε το 6ο κύμα, τώρα μιλούν όλοι για αυτό. Η κοινωνία «βράζει», δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει αυτή τη στιγμή άτομα στο περιβάλλον του, που να νοσούν».

Ν. Τζανάκης: «Στον Θεό» η μεταδοτικότητα, «βράζει» η χώρα - Πού επικρατεί η Όμικρον 4 και πού η Όμικρον 5

Από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας, μόλις σε 4 δεν παρατηρείται αυξημένη μεταδοτικότητα. Αυτές είναι η Ευρυτανία, το Άγιο όρος, η Ικαρία και το Κιλκίς. Σε όλες τις άλλες ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) είναι αυξημένος, πάνω από 1,22. Χειρότερη είναι η κατάσταση σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Οι περιοχές που «βράζουν»

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του καθηγητή και ερευνητή κ. Τζανάκη και της ομάδας του, όπως αυτές αποτυπώνονται στην ιστοσελίδα cello.org.gr, του Κέντρου Επιδημιολογικής Παρατήρησης Δημόσιας Υγείας της Κρήτης:

  • Η Κως έχει δείκτη μεταδοτικότητας 1,55
  • Το Ηράκλειο 1,46
  • Τα Χανιά 1,45
  • Η Ζάκυνθος 1,48
  • Η Άνδρος 1,42
  • Η Κέρκυρα 1,43
  • Ο κεντρικός τομέας Αθηνών 1,13.

«Η παρατήρηση είναι πλημμελής, η κοινωνία «βράζει». Πάνω από 15.000 υπολογίζουμε ότι είναι τα κρούσματα, αν κρίνουμε από τον πολύ αυξημένο αριθμό των εισαγωγών το τελευταίο διάστημα.

Αυτό συμβαίνει λόγω των λίγων τεστ, που διενεργούνται, αλλά και λόγω του ότι πολλοί πολίτες κάνουν το self test στο σπίτι, βγαίνει θετικό, αλλά δεν προχωρούν σε επαναληπτικό rapid test σε φαρμακείο ή σε δημόσια δομή, έτσι ώστε να περαστούν το αποτελέσματα στο σύστημα. Πρόκειται για μια τελείως λανθασμένη τακτική», εξηγεί ο κ. Νίκος Τζανάκης.

Και συστήνει: «Να πάνε να κάνουν rapid και να το δηλώσουν. Να μην το διαγιγνώσκουν μόνοι τους στο σπίτι. Για όσους είναι άνω των 65 ετών και έχουν συνοδά νοσήματα, αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση, γιατί πρέπει να συνταγογραφηθούν τα αντιιικά φάρμακα.

Επιπλέον πολλοί από αυτούς, με την πιστοποίηση της πρόσφατης νόσησης αποκτούν δικαιώματα για τα πιστοποιητικά κίνησης, πρόσβασης και εισόδου σε χώρους, που θα χρειαστούμε το φθινόπωρο. Τροποποιείται, επίσης, το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα».

Πού επικρατεί η Όμικρον 4 και πού η Όμικρον 5

Όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που «κάνουν πάρτι» οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Δεν φαίνεται, δε, να έχει επικρατήσει κάποια από τις δύο.

Ν. Τζανάκης: «Στον Θεό» η μεταδοτικότητα, «βράζει» η χώρα - Πού επικρατεί η Όμικρον 4 και πού η Όμικρον 5
Ο καθηγητής Ν. Τζανάκης

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αυτή τη στιγμή ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι υψηλότερος από ό,τι ήταν με την παραλλαγή Όμικρον 2. Άρα οι δυο υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 είναι πιο μεταδοτικές και ενδεχομένως θα επιφέρουν μεγαλύτερη έξαρση.

«Η Όμικρον 4 επικρατεί στην Αττική και η Όμικρον 5 στην Κρήτη και στα νησιά. Προσωπικά τάσσομαι υπέρ της ατομικής ευθύνης και όχι υπέρ της εκ νέου επιβολής περιοριστικών μέτρων σε αυτή τη φάση. Θα πρέπει να προσέχουμε.

Περιμένουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες την αιχμή του κύματος, πιθανά ως την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και αργή αποκλιμάκωση περί τα μέσα Αυγούστου. Αυτά, βέβαια, αν δεν αλλάξει κάτι. Να μην ξεχνάμε ότι ο ιός αυτός είναι απρόβλεπτος», καταλήγει ο καθηγητής.

Διαβάστε επίσης

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις, τι αλλάζει

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.