Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις, τι αλλάζει

Αλλάζει το πλαίσιο στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Αργά το βράδυ της Δευτέρας κατατέθηκε προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τομές, απαραίτητες στη νέα εποχή, που στόχο έχουν να κάνουν πιο ευέλικτο το πλαίσιο της όλης διαδικασίας, προκειμένου να επιτευχθεί εγκυμοσύνη με την πολύτιμη αρωγή της επιστήμης.

Τομές στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Πιο συγκεκριμένα, με το νέο σχέδιο νόμου επιδιώκεται η αναμόρφωση του πλαισίου για την ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή και η διαμόρφωση ενός δικαιικού πλαισίου, ικανού να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις για ιατρική υποβοήθηση στην τεκνοποιία.

Παράλληλα θεσπίζεται ένα νομικό πλαίσιο, ικανό να διασφαλίσει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των ίντερσεξ ατόμων και να συμβάλει στην ομαλή ανάπτυξη του φύλου τους και της προσωπικότητας τους.

Αναλυτικά τι αλλάζει στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Πιο αναλυτικά:

– Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και διασφαλίζονται τα δικαιώματα της γυναίκας

– Αυξάνεται το ηλικιακό όριο των γυναικών που δύνανται να προσφύγουν σε μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από το 50ο έτος στο 54ο έτος της ηλικίας, με βάση τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.

– Επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν

– Καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί

– Επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου.

– Δίνεται η δυνατότητα να ακολουθήσουν κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής άτομα με HIV.

Μπορείτε να συμμετάσχετε στη διαβούλευση, καταθέτοντας την άποψή σας στον δημόσιο διάλογο ΕΔΩ.

Διαβάστε επίσης

Τροφές, που δεν είναι τόσο υγιεινές, όσο νομίζετε

Τι αποκαλύπτει το χρώμα των νυχιών για την υγεία σας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.