Πλεύρης για νέο κύμα κορωνοϊού: Σοβαρό το ποσοστό επαναλοιμώξεων

Για ένα νέο γενικό κύμα κορωνοϊού στην Ευρώπη, μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μετά και τις σχετικές αναφορές στη σύνοδο των υπουργών Υγείας στο Λουξεμβούργο.

“Σε όλη την Ευρώπη κινούνται όλοι ελεύθερα. Υπάρχει ένα γενικό κύμα αυτή τη στιγμή. Εμείς ανοίξαμε τελευταίοι. Είχαμε ανοίξει από το Πάσχα και μετά στην πραγματικότητα, αν εξαιρέσουμε τη μάσκα, όλα τα άλλα ήταν ελεύθερα”, είπε ο υπουργός Υγείας στον Σκάι προσθέτοντας ότι περιμέναμε αύξηση των κρουσμάτων.

Νέο κύμα κορωνοϊού

Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μας λέει ότι αναμένεται πολύ δυνατό κύμα της νόσου μέσα στο καλοκαίρι.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, έχει παρατηρηθεί νέο κύμα κορωνοϊού στην Πορτογαλία και τη Νότια Αφρική, από τις μεταλλάξεις της Όμικρον 4 και 5.

Στη Νότια Αφρική – ανέφερε – ήταν ένα μικρό κύμα, το οποίο πέρασε, δεν έδωσε ούτε βαριές νοσήσεις, ούτε καν νοσήσεις: “Αυτή τη στιγμή, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μία αύξηση και είναι λογικό. Έχουμε μεταλλάξεις πιο μεταδοτικές, άρα είναι ανούσια τα περιοριστικά μέτρα. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος ότι πια δεν είναι επιλογή. Ότι είναι τέτοια η μεταδοτικότητα που δεν μπορεί όλος ο πληθυσμός να ζει συνεχώς με περιοριστικά μέτρα. Φαίνεται ένα αρκετά σοβαρό ποσοστό επαναλοιμώξεων ατόμων που έχουν νοσήσει”.

“Ο εμβολιασμός και η νόσηση δημιουργούν μία φυσική ανοσία, αλλά αυτή δεν είναι η φυσική ανοσία που γνωρίζαμε ότι αισθανόταν ο άλλος για πέντε – έξι μήνες ότι έχει μία ασφάλεια. Άρα ως προς τη νόσηση δεν υπάρχει ασφάλεια. Ως προς τη βαριά νόσηση έχει ασφάλεια”, σημείωσε.

Μέτρα για νέο κύμα κορωνοϊού

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο Θάνος Πλεύρης επισήμανε πως σε όλα τα μοντέλα που βλέπουμε, δεν φαίνονται δυναμικές που θα πιέσουν το σύστημα Υγείας για να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα.

“Το σημαντικό είναι κατά πόσο αυτά τα κρούσματα μεταφέρονται σε νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ”, τόνισε, λέγοντας πως όταν έχεις παραπάνω κρούσματα θα υπάρξουν παραπάνω νοσηλείες, αλλά δεν φαίνεται δυναμική πίεση του συστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα υπάρχει ένα θερινό κύμα, το οποίο τουλάχιστον οι προγνώσεις οι οποίες μας κάνουν είναι ένα κύμα που δε θα μας επηρεάσει.

Βέβαια καλό είναι, οι πιο ευάλωτες ομάδες να τηρούν οι ίδιοι κάποια μέτρα αυτοπροστασίας. Και προφανέστατα έχει ανοίξει και η τέταρτη δόση για αυτόν τον πληθυσμό οπότε αν κι εφόσον θέλει να πάει να το κάνει είναι προαιρετικό.

Διαβάστε επίσης

Εφαρμογές και ιστοσελίδες για τις μωβ μέδουσες – Ενημέρωση από επιστήμονες και πολίτες

Ναι στη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών από επιτροπή του FDA

Πώς θα γίνει η εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό γιατρό – Αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.