Επιπρόσθετα οφέλη από την μολνουπιραβίρη, το αντιικό χάπι της Merck, για τους ασθενείς με COVID-19

Έξτρα κλινικά οφέλη από το αντιικό φάρμακο μολνουπιραβίρη (molnupiravir) σε μορφή χαπιού, από την εταιρεία Merck, διαπίστωσε μια νέα ανάλυση των ευρημάτων της τυχαιοποιημένης και ελεγχόμενης με ψευδοφάρμακο (πλασίμπο) κλινικής δοκιμής MOVe-OUT.

Η χορήγηση του χαπιού με μολνουπιραβίρη οδηγεί σε μειωμένη ανάγκη για αναπνευστικές παρεμβάσεις και σε λιγότερα περιστατικά βραχείας ιατρικής περίθαλψης.

Η μολνουπιραβίρη προορίζεται κυρίως για μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια έως μέτρια COVID-19, οι οποίοι όμως έχουν παράγοντες κινδύνου για επιδείνωση και σοβαρή νόσο.

Η μολνουπιραβίρη μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας

Η τρίτη φάση της κλινικής δοκιμής MOVe-OUT είχε δείξει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας. Τα αρχικά αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι όσοι πήραν μολνουπιραβίρη, ανάρρωσαν ταχύτερα από τα περισσότερα συμπτώματα της COVID-19 και είχαν μεγαλύτερη μείωση του μέσου ιικού φορτίου τους.

Τώρα, σε μια δευτερογενή ανάλυση εκείνων των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», βρήκαν ότι υπάρχουν επιπρόσθετα οφέλη που δεν είχαν επισημανθεί μέχρι σήμερα. Διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση του χαπιού (800 μιλιγκράμ κάθε 12 ώρες επί πέντε μέρες) σε 1.433 μη νοσηλευόμενους ασθενείς άνω των 18 ετών, σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), οδήγησε σε ταχύτερη αποκατάσταση βιοδεικτών όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), σε λιγότερες αναπνευστικές παρεμβάσεις και σε μικρότερη ανάγκη για βραχύχρονη φροντίδα των μη νοσηλευομένων ασθενών με κορονοϊό.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς που πήραν το χάπι, είχαν εξάλλου μειωμένη ανάγκη για αναπνευστικές παρεμβάσεις και πήραν εξιτήριο κατά μέσο όρο τρεις μέρες πριν από εκείνους που είχαν πάρει το εικονικό φάρμακο (πλασίμπο). Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το molnupiravir έχει οφέλη για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας πέρα από εκείνα που έχουν γίνει ήδη γνωστά.

Διαβάστε επίσης

Κ. Μητσοτάκης: Χαμηλές οι απολαβές των γιατρών και το αξιολογούμε – Ανισότητες ανέδειξε η πανδημία

Πώς να αποθηκεύσετε τη μελιτζάνα – Ολόκληρη, κομμένη και μαγειρεμένη

«Σε αναμμένα κάρβουνα» λόγω της αύξησης στα κρούσματα COVID-19, τι ισχύει για την ευλογιά των πιθήκων – Ένα δύσκολο καλοκαίρι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.