«Σε αναμμένα κάρβουνα» λόγω της αύξησης στα κρούσματα COVID-19, τι ισχύει για την ευλογιά των πιθήκων – Ένα δύσκολο καλοκαίρι

Μπορεί να βγάλαμε τις μάσκες σχεδόν σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και να χαιρόμαστε που επιστρέψαμε στα ειωθότα, όμως η COVID-19 δεν έχει εξαφανιστεί. Οι επαναλοιμώξεις κάνουν… πάρτι και παράλληλα είμαστε υπ’ ατμόν για κρούσμα(τα) ευλογιάς των πιθήκων. Το καλοκαίρι προμηνύεται δύσκολο…

Εντύπωση προκάλεσαν τα κρούσματα της COVID-19, τα οποία καταγράφηκαν στο κέντρο της Αθήνας. Σχεδόν διπλασιάστηκαν σε ένα 24ωρο και ξεπέρασαν τα 1.000. Ειδικότερα στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας εντοπίστηκαν χθες 1.164 (προχθές ήταν 557). Στην υπόλοιπη χώρα δεκάδες ή εκατοντάδες νέες διαγνώσεις είχαν συνολικά 35 περιφερειακές ενότητες. Στο Ηράκλειο Κρήτης μετρήθηκαν 100 και στη Θεσσαλονίκη 144 νέα περιστατικά.

Συνολικά οι επαναλοιμώξεις έφθασαν τις 300, όλο και πιο συχνά ακούμε στον κοινωνικό μας περίγυρο ότι κάποιος νοσεί για δεύτερη ή και για τρίτη φορά…

Θέμα χρόνου η περαιτέρω αύξηση το καλοκαίρι

Μιλώντας με Έλληνες επιστήμονες διαπιστώνουμε ότι δεν κρύβουν ότι τηρούν στάση αναμονής, ώστε να δουν πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση το αμέσως προσεχές διάστημα.

Οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 ανησυχούν, καθώς ξέφυγαν από τη νότια Αφρική και πλέον κυριαρχούν στο 90% των κρουσμάτων στην Πορτογαλία. Επιπλέον φαίνεται ότι ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων και στη Γερμανία.

Στη χώρα μας προς το παρόν έχουν εντοπιστεί 16 κρούσματα των συγκεκριμένων υποπαραλλαγών – τα 12 την τελευταία εβδομάδα. Ωστόσο το γεγονός ότι πρόκειται για στελέχη του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με αυξημένη μεταδοτικότητα, δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού. Είναι θέμα χρόνου να επικρατήσουν και στην πατρίδα μας οι νέοι ιοί, για τους οποίους η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη όλες τις λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα οι θάνατοι από επιπλοκές της COVID-19 είναι μια ανάσα από τις 30.000 (29.927).

Ευλογιά των πιθήκων: Μια ελλοχεύουσα απειλή

Στο μέτωπο της ευλογιάς των πιθήκων τώρα, όπως έχουμε ήδη ξαναγράψει, η κατάσταση είναι, μεν, ελεγχόμενη για την ώρα, αλλά τα κρούσματα συνέχεια αυξάνονται σε χώρες, που ο ιός δεν είναι ενδημικός.

Πλέον μετράμε 1.034 κρούσματα, χθες την ίδια ώρα ήταν 920.

Σταθερά πρώτες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με 303 κρούσματα ως αυτή την ώρα, η Ισπανία με 198, η Πορτογαλία με 153.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανόν υποεκτιμημένος και προειδοποιεί για επικείμενη αύξηση.

Διαβάστε επίσης

Πού θα κάνετε δωρεάν rapid test, σήμερα Τρίτη 7 Ιουνίου

Θέμα χρόνου να εντοπιστεί και στην Ελλάδα η ευλογιά των πιθήκων – «Αλλάζει πίστα» το επίπεδο συναγερμού παγκοσμίως

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.