Πώς να αποθηκεύσετε τη μελιτζάνα – Ολόκληρη, κομμένη και μαγειρεμένη

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε μια μελιτζάνα, είτε είναι ολόκληρη, κομμένη ή μαγειρεμένη;

Το καλύτερο μέρος για να αποθηκεύσετε τη μελιτζάνα είναι ένα δροσερό ντουλάπι ή υπόγειο στους 10-12°C και μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.

Σε τέτοιες συνθήκες, μια μελιτζάνα διαρκεί περίπου μια εβδομάδα.

Πώς να αποθηκεύσετε τη μελιτζάνα

Εάν θέλετε, μπορείτε ή να βάλετε στο ψυγείο τις μελιτζάνες σας για περίπου μια εβδομάδα ή να τις αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου, όπου θα διατηρηθούν για 3 έως 4 ημέρες.

Όπως συμβουλεύει ο ειδικός Marcin Skrzypiec στο doesitgobad.com Όπου κι αν έχετε τις μελιτζάνες σας, να θυμάστε ότι είναι ευαίσθητες στο αιθυλένιο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα αποθηκεύετε μακριά από μπανάνες, μήλα, αχλάδια και άλλα φρούτα και λαχανικά που παράγουν αιθυλένιο.

Εκτός βέβαια αν οι μελιτζάνες είναι σε σακούλα που τις προστατεύει από τα αέρια.

Τώρα, ίσως έχετε διαβάσει ότι το ψυγείο δεν είναι ιδανικό για την αποθήκευση μελιτζάνας. Αυτό είναι αλήθεια γιατί οι μελιτζάνες είναι ευαίσθητες σε τραυματισμούς από ψύξη .

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αν βάλετε στο ψυγείο τη μελιτζάνα, θα πρέπει να τη διατηρήσετε στο πιο ζεστό μέρος του ψυγείου. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι το λαχανικό πρέπει να είναι κοντά στην πόρτα, όπου η θερμοκρασία τείνει να είναι υψηλότερη.

Όλα αυτά είναι καλά, αλλά υπάρχει ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη: οι μελιτζάνες προτιμούν χώρους με υψηλή υγρασία. Και το πιο υγρό μέρος στο ψυγείο είναι συνήθως ένα καθαρό συρτάρι, επομένως αυτό είναι το προτεινόμενο μέρος αποθήκευσης στο ψυγείο, παρόλο που δεν είναι το πιο ζεστό.

Με λίγα λόγια, αν βάζετε στο ψυγείο τις μελιτζάνες, τις κρατάτε είτε στο συσρτάρι είτε σε ένα ράφι κοντά στην πόρτα. Εάν προτιμήσετε τη θέση κοντά στην πόρτα, τοποθετήστε τα λαχανικά σε μια πλαστική σακούλα για να τα βοηθήσετε να διατηρήσουν την υγρασία. Αποφύγετε το συρτάρι εάν η κατάψυξη είναι ακριβώς από κάτω.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, εάν χρειάζεστε περισσότερο από μια εβδομάδα αποθήκευσης, σκεφτείτε να καταψύξετε τις μελιτζάνες σας.

Η μελιτζάνα διαρκεί μια εβδομάδα εάν διατηρηθεί στο ψυγείο, όσο διάστημα διατηρείται σε έναν ιδανικό χώρο αποθήκευσης που διατηρεί τη θερμοκρασία μεταξύ 10-12°C. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τη μελιτζάνα μέσα σε 2 έως 4 ημέρες, μπορείτε να παραλείψετε το ψυγείο και να την αφήσετε στον πάγκο.

Όπως ήδη γνωρίζετε, οι μελιτζάνες είναι ευαίσθητες σε θερμοκρασίες κάτω των (10°C. Και όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα θα χαλάσουν.

Στους 5°C, που είναι συνήθως η θερμοκρασία στο ψυγείο, οι τραυματισμοί όπως το κοίλωμα, και το καφέ χρώμα των σπόρων, του πολτού και της επιφάνειας θα εμφανιστούν σε 6 έως 8 ημέρες.

Το να αφήνετε τις μελιτζάνες σας σε θερμοκρασία δωματίου είναι μια εναλλακτική λύση, αλλά αυτό μειώνει τη διάρκεια ζωής τους σε 3 έως 4 ημέρες. Ή ακόμα λιγότερο, αν είμαστε στη μέση ενός ζεστού καλοκαιριού και δεν έχετε αιρκοντίσιον όλη μέρα.

Πώς να αποθηκεύσετε την κομμένη μελιτζάνα

Οι κομμένες μελιτζάνες πρέπει να φυλάσσονται σε σακούλα κατάψυξης ή αεροστεγές δοχείο, όπου θα διαρκέσουν 3 έως 4 ημέρες. Για να μη μαυρίσουν, περάστε καλά όλα τα κομμάτια με χυμό λεμονιού.

Οι σακούλες κατάψυξης λειτουργούν εξαιρετικά για μεγάλα κομμάτια, όπως μισά, τέταρτα ή φέτες. Ένα αεροστεγές δοχείο είναι συνήθως πιο βολικό για μικρότερα κομμάτια, όπως μελιτζάνα σε κύβους.

Επίσης μπορείτε να στρώσετε χαρτοπετσέτες στη σακούλα ή στο δοχείο με χαρτοπετσέτες για να διατηρηθεί η υγρασία που θέλουν οι μελιτζάνες υγρασία.

Πώς να αποθηκεύσετε τη μαγειρεμένη μελιτζάνα

Αποθηκεύστε τη μαγειρεμένη μελιτζάνα και όλα τα μαγειρεμένα πιάτα μελιτζάνας σε σακούλα κατάψυξης ή επανασφραγιζόμενο δοχείο και στο ψυγείο. Βεβαιωθείτε ότι το δοχείο ή η σακούλα είναι καλά κλεισμένα και φάτε τη μελιτζάνα μέσα σε 3 έως 4 ημέρες .

Πριν όμως το βάλετε στο ψυγείο, αφήστε το να κρυώσει λίγο. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν κάθεται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από 2 ώρες για να περιορίσετε στο ελάχιστο κάθε πιθανή ανάπτυξη βακτηρίων.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, εάν χρειάζεστε περισσότερο χρόνο από τη δεδομένη περίοδο των 3 έως 4 ημερών, μπορείτε συχνά να καταψύξετε τη μαγειρεμένη μελιτζάνα ή το πιάτο που περιέχει. Απλώς έχετε υπόψη σας ότι ορισμένα μαγειρεμένα πιάτα μελιτζάνας παγώνουν καλά (π.χ. μπουρεκάκια μελιτζάνας ή τηγανητές μελιτζάνες), ενώ άλλα δεν είναι τόσο υπέροχα (ψητή μελιτζάνα, για παράδειγμα). Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά περίπτωση.

Διαβάστε επίσης

Τα γκρίζα μαλλιά του άγχους – η επιστημονική εξήγηση

«Σε αναμμένα κάρβουνα» λόγω της αύξησης στα κρούσματα COVID-19, τι ισχύει για την ευλογιά των πιθήκων – Ένα δύσκολο καλοκαίρι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.