Νέα αύξηση σε COVID-19 και ευλογιά των πιθήκων – Έρχονται νέα εμβόλια από Σεπτέμβριο, τι ζήτησε ο ΕΜΑ από τις φαρμακευτικές

Σε πυρετώδεις ρυθμούς κινούνται οι φαρμακευτικές εταιρείες για την ανάπτυξη νέων εμβολίων, τόσο για την COVID-19, όσο και για την ευλογιά των πιθήκων. Λόγω της νέας αύξησης στα κρούσματα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ζήτησε από τις φαρμακευτικές να παρακολουθούν τις παραλλαγές του κορωνοϊού SARS-CoV-2 Όμικρον 4 και Όμικρον 5 και την αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Αυξάνονται τα κρούσματα, τι ζήτησε ο EMA από τις φαρμακευτικές

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής Βιολογικών Απειλών και Στρατηγικής Εμβολίων του EMA Marco Cavaleri, τον Σεπτέμβριο αναμένεται η έγκριση της πρώτης εκδοχής του αναβαθμισμένου εμβολίου κατά της COVID-19, το οποίο θα είναι αποτελεσματικό έναντι των παραλλαγών του ιού.

Οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 είναι υπεύθυνες για τη συνεχή αύξηση στον αριθμό των επαναλοιμώξεων και δεν τις “πιάνουν” τα υπάρχοντα εμβόλια. Μέσα σε μια εβδομάδα τα κρούσματα από αυτές τις υποπαραλλαγές αυξήθηκαν στην Ελλάδα. Να σημειωθεί, δε, ότι παρατηρείται αύξηση και στην Πορτογαλία, αλλά και στο νότιο ημισφαίριο.

Ο EMA εξετάζει το αίτημα για χορήγηση του εμβολίου Spyvax (της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna) σε παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 5 ετών. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση της χορήγησης αναμνηστικής δόσης με το εμβόλιο της Pfizer σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών και αναμένεται να υπάρξει γνωμοδότηση έως το τέλος του μήνα.

Αξιολογούνται, επίσης, τα εμβόλια των εταιρειών Valneva και Sanofi Pasteur κατά της COVID-19 και είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση για χορήγηση αναμνηστικής δόσης Novavax σε ενήλικες.

Αύξηση και στην ευλογιά των πιθήκων

Την ίδια ώρα αυξάνονται τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με την εφαρμογή, που μετρά τα κρούσματα σε πραγματικό χρόνο, ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα κρούσματα έχουν φθάσει τα 782.

Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις με 208, 156 και 138 κρούσματα αντίστοιχα. Ακολουθούν ο Καναδάς με 57 και η Γερμανία με 43 κρούσματα.

Στην Ελλάδα εντοπίστηκε και μελετάται ένα ύποπτο κρούσμα. Πρόκειται για έναν 61χρονο τουρίστα από το Μαρόκο, ο οποίος έφτασε στη χώρα μας προχθές μέσω Κωνσταντινούπολης. Ο άνδρας εμφάνισε φουσκάλες στο σώμα του. Επισκέφθηκε το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Για την ευλογιά των πιθήκων έχουν πάρει έγκριση από τον EMA δύο εμβόλια, το Imvanex και το Tecovirimat. Παράλληλα αξιολογούνται και νέες θεραπείες με αντι-ιικά φάρμακα. Τα εμβόλια θα χορηγούνται πιθανότατα σε άτομα, τα οποία ήρθαν σε στενή επαφή με κρούσματα.

Διαβάστε επίσης

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων

Πού γίνονται δωρεάν rapid test, σήμερα Παρασκευή 3 Ιουνίου

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.