Τι ισχύει για το σεξ και την ευλογιά των πιθήκων – Οι συστάσεις λόγω αύξησης των κρουσμάτων

Κάθε μέρα που περνάει, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν κάτι ακόμη για την ευλογιά των πιθήκων. Ο ρόλος του σεξ στη μετάδοση της νόσου είναι μια παράμετρος που εξετάζεται ενδελεχώς και ήδη κάποιες χώρες έχουν προχωρήσει σε συγκεκριμένες συστάσεις.

Το γεγονός ότι τα κρούσματα ανά τον κόσμο αυξάνονται κρατά σε εγρήγορση την διεθνή επιστημονική κοινότητα, που παραδέχεται ότι ακόμη είναι πολλά αυτά που δεν ξέρουμε για τη συμπεριφορά του ιού, που προκαλεί την ευλογιά των πιθήκων. Όπως το τι ισχύει για το σεξ, αλλά και το κατά πόσο η αναστολή του μαζικού εμβολιασμού κατά της ευλογιάς πριν από δεκαετίες μπορεί να επιταχύνει τη μετάδοση της ασθένειας.

Σεξ και ευλογιά των πιθήκων: Πώς σχετίζονται

Σε δημόσια συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χθες, Δευτέρα, η Δρ. Ρόζαμουντ Λιούις, που διαχειρίζεται τα θέματα της συγκεκριμένης ασθένειας, υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορά σε ομοφυλόφιλους ή σε αμφιφυλόφιλους άνδρες.

Επεσήμανε ότι αυτή ήταν μια παραγνωρισμένη παράμετρος ως τώρα και ότι χρήζει επισταμένης μελέτης, καθώς πρόκειται για πληθυσμό που δυνητικά διατρέχει κίνδυνο και πρέπει να λαμβάνονται συγκεκριμένες προφυλάξεις.

Το σεξ έτσι κι αλλιώς αποτελεί τρόπο μετάδοσης πολλών ασθενειών, λόγω της πολύ κοντινής επαφής και της ανταλλαγής σωματικών υγρών. Εάν ισχύει ότι η νόσος “προτιμά” τους άνδρες, οι οποίοι κάνουν σεξ με άλλους άνδρες, θα χρειαστεί οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές να προχωρήσουν στη σύσταση οδηγού σεξουαλικής συμπεριφοράς, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά δια της συγκεκριμένης οδού.

«Είναι πολύ σημαντικό να το περιγράψουμε αυτό (το πόσο μπορεί να αυξάνονται τα κρούσματα μέσω ομοφυλοφιλικού σεξ), διότι φαίνεται ότι πρόκειται για αύξηση ενός τρόπου μετάδοσης, που μπορεί να μην είχε αναγνωριστεί επαρκώς στο παρελθόν», δήλωσε η Δρ. Λιούις.

Δεν παίζει ρόλο μόνο το σεξ

Φυσικά θα ήταν λάθος, τη στιγμή που ευρωπαϊκές χώρες η μία μετά την άλλη βλέπουν τα κρούσματα να αυξάνονται, να εστιάσουμε μόνο στον συγκεκριμένο τρόπο μετάδοσης, αναφέρουν οι ειδικοί. Το αν θα κολλήσει κάποιος τη νόσο και το αν θα τη μεταδώσει και σε άλλους, δεν είναι μόνο θέμα σεξουαλικού προσανατολισμού.

Όπως λένε, ο καθένας διατρέχει δυνητικό κίνδυνο να προσβληθεί και να νοσήσει, ανεξάρτητα από τις σεξουαλικές προτιμήσεις του.

Κάποιοι άλλοι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ επεσήμαναν ότι μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ασθένεια πρωτοεμφανίστηκε σε ομοφυλόφιλους και σε αμφιφυλόφιλους άνδρες και ότι θα μπορούσε γρήγορα να επεκταθεί και σε άλλες ομάδες πληθυσμού, αν δεν περιοριστεί σε αυτή τη φάση.

Η Βρετανία, πάντως, παίρνει τα μέτρα της. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της χώρας έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες. Μεταξύ άλλων συστήνεται η αποφυγή των σεξουαλικών επαφών από τη στιγμή, που θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, μέχρι να περάσουν οι δερματικές αλλοιώσεις και η χρήση προφυλακτικού για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες μετά τη μόλυνση.

Πάντως σε αυτή τη φάση η ευλογιά των πιθήκων δεν χαρακτηρίζεται ως άλλο ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, καθώς είναι άγνωστο αν μεταδίδεται από το σεξ ή μόνο από τη στενή επαφή μεταξύ των ανθρώπων, που επιδίδονται σε σεξουαλική δραστηριότητα.

«Δεν είναι ακόμη γνωστό, αν ο ιός αυτός εκμεταλλεύεται ένα νέο τρόπο μετάδοσης. Ωστόσο, αυτό που είναι σαφές, είναι ότι συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τον γνωστό τρόπο μετάδοσης, που είναι η στενή, σωματική επαφή», εξηγούν αξιωματούχοι του ΠΟΥ.

Τι λέει ο ΕΟΔΥ

Στο ίδιο πνεύμα και ο ΕΟΔΥ, που ξεκαθαρίζει ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται αμιγώς σεξουαλικά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι ο στιγματισμός πολιτών ή συμπεριφορών δεν προάγει τη δημόσια υγεία, αλλά, αντίθετα, στιγματίζει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οδηγώντας σε εφησυχασμό άλλες ομάδες πολιτών, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για τη διασπορά λοιμωδών νοσημάτων.

Σε κάθε περίπτωση τα λοιμώδη νοσήματα δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν κάνουν διακρίσεις στη μετάδοσή τους και για αυτόν τον λόγο τα προληπτικά μέτρα συστήνονται ανεξαιρέτως για όλη την κοινότητα.

Διαβάστε επίσης

Πού γίνονται δωρεάν rapid test, σήμερα Τρίτη 31 Μαϊου

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Το κάπνισμα είναι χρόνια νόσος και του πλανήτη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.