Επιτροπή Εμβολιασμών: Όσοι νόσησαν μετά την 3η δόση δεν χρειάζεται να κάνουν 4η

Νέες συστάσεις εξέδωσε η Επιτροπή Εμβολιασμών για την 4η δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού και για όσους νόσησαν από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση (2η ενισχυτική).

Η επιτροπή Εμβολιασμών επικαιροποίησε τις συστάσεις της για τον εμβολιασμό, στην τελευταία συνεδρίασή της.

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Εμβολιασμών για την 4η δόση αναφέρονται τα εξής:

«Συνεκτιμώντας τις συστάσεις των ρυθμιστικών οργανισμών, τη διεθνή βιβλιογραφία, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας σε συνδυασμό με την εμβολιαστική κάλυψη και τον χρόνο που έχει παρέλθει από την 1η αναμνηστική δόση η
Επιτροπή Εμβολιασμών εκτιμά ότι

  • το πιθανό σχετικό όφελος από μια 2η αναμνηστική δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και σε όσα διαμένουν σε
    μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.
  • Επιπλέον, σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδιαίτερα εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, η 2η αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας.
  • Για τις παραπάνω ομάδες πληθυσμού η Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τη χορήγηση της 1ης αναμνηστικής δόσης.
  • Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την χορήγηση της 1ης αναμνηστικής δόσης, δεν προτείνεται 2η αναμνηστική δόση».

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Οργανισμός Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε πρόσφατα και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συστήνει, τη χορήγηση 2ης αναμνηστικής δόση των εμβολίων Pfizer-BioNTech και Moderna σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω τουλάχιστον 4 μήνες μετά τη χορήγηση της 1ης αναμνηστικής δόσης.

Επίσης η Επιτροπή Εμβολιασμών αναφέρει σχετικά με την προστασία έναντι της ήπιας νόσου από την παραλλαγή Όμικρον και ακόμα περισσότερο έναντι της μόλυνσης, αυτή εξασθενεί σύντομα, ακόμα και μετά την αναμνηστική δόση.

Τέλος, υπενθυμίζει ότι, ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Για το λόγο αυτό, πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού στον πληθυσμό, ηλικίας 5 ετών και άνω και της χορήγησης 1ης αναμνηστικής δόσης σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης

Σκόνη και ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αττική – Οδηγίες από το υπ. Υγείας

Οι μωβ μέδουσες εξαπλώνονται στο Ιόνιο

Τα 7 κορυφαία φρούτα για απώλεια βάρους

Ο “εμφύλιος” στον ΕΟΦ, η αγωνία του Θάνου και η αδιαφορία του Κυριάκου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.