Οι μωβ μέδουσες εξαπλώνονται στο Ιόνιο

Οι μωβ μέδουσες εξαπλώνονται και στο Ιόνιο καθώς έχουν εντοπιστεί τόσο στα νησιά όσο και στη δυτική Ελλάδα.

«Οι κινήσεις μεδουσών που παρατηρούσαμε τον χειμώνα, μας επαλήθευσαν και επιβεβαιώνεται πια η εξάπλωση των μωβ μεδουσών και στο Ιόνιο από αρχές Απριλίου», αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Μωβ μέδουσες έχουν εντοπιστεί στο Ιόνιο

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο έχουν ήδη καταγραφεί μωβ μέδουσες σε Ζάκυνθο, Παξούς, Αντίπαξους, Κεφαλλονιά, Αμβρακικό κόλπο και Κέρκυρα και το πρόβλημα σύντομα θα αρχίσει να εντείνεται ειδικά στο Ιόνιο.

 

Πως θα αναγνωρίσετε τις μωβ μέδουσες

Η μωβ μέδουσα (Pelagia noctiluca), είναι από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο.

Το τσίμπημα της είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχει και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Αναγνωρίζεται από τα τέσσερα κύρια και τα οκτώ πιο μακριά και λεπτότερα πλοκάμια της, μαζί με ένα διάστικτο «καπέλο» και μοβ εσωτερικό, ενώ έχει συνήθη διάμετρο 6-10 εκατοστά. Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.

Η μωβ μέδουσα μπορεί να εντοπιστεί σε βάθη από 0 μέχρι 1600 μέτρα. Κυρίως τρέφεται με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών.

Οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η Δερματοχελώνα, η Καρέτα καρέτα, ο Τόνος, ο Ξιφίας και το Φεγγαρόψαρο.

Μωβ μέδουσες σε όλη τη Μεσόγειο

Το πρόβλημα της εξάπλωσης των μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca) δεν αφορά μόνο στο Ιόνιο. Πέρσι το καλοκαίρι έξαρση είχαμε στο Αιγαίο, την Ισπανία και την Γαλλία.

Φέτος το πρόβλημα είναι πια σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο, από Πορτογαλία στα δυτικά μέχρι και το Ισραήλ στα ανατολικά και νότια στις περισσότερες Αφρικανικές χώρες, ενώ σύντομα αναμένεται να εμφανιστεί και στην Αδριατική.

Διαβάστε επίσης

Τα 7 κορυφαία φρούτα για απώλεια βάρους

Σοκαριστική έρευνα: 1 στις 2 εγκύους με στρες και κατάθλιψη στην πανδημία – Επιπτώσεις στον εγκέφαλο του μωρού

Ο “εμφύλιος” στον ΕΟΦ, η αγωνία του Θάνου και η αδιαφορία του Κυριάκου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.