Τι θα γίνει με τις μάσκες και τον εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο

Οι μάσκες και η υποχρεωτική χρήση τους σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους είναι το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, ο οποία εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την πορεία της επιδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να καταλήξει και σε αποφάσεις για μέτρα και εμβολιασμό από τον Σεπτέμβριο.

Μάσκες και εμβολιασμός τον Σεπτέμβριο

«Η επιτροπή σήμερα θα συζητήσει την αναστολή της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας και σε εσωτερικούς χώρους, αλλά προφανέστατα καταλαβαίνετε ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις, τις οποίες θα μας τις εισηγηθεί η επιτροπή», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας για τις μάσκες στην ΕΡΤ, ο οποίος θεώρησε θεδομένο τον εμβολιασμό από τον Σεπτέμβριο.

Η μάσκα θα παραμείνει όπου είναι πραγματικά απαραίτητο

Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η μάσκα εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητη κι έχει λόγο επιδημιολογικό, παραδείγματος χάρη στα νοσοκομεία, τους χώρους όπου υπάρχουν και φροντίζονται ευάλωτα άτομα και από κει και πέρα προφανέστατα θα υπάρχει και σύσταση στη χρήση μάσκας, είπε.

Υπάρχει και μία κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου πλέον μιλάει για μη υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας στα αεροπλάνα, συνέχισε και πρόσθεσε:

«Όλα αυτά πρέπει να εκτιμηθούν από την Επιτροπή σήμερα. Προφανέστατα θα υπάρχουν τέτοια μέσα που θα κριθεί ότι είναι απαραίτητη η μάσκα. Αλλά, η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι να πάμε στη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μόνο πλέον όπου αυτή είναι απαραίτητη.

Γιατί ούτως ή άλλως στη χώρα μας τους θερινούς μήνες οι εσωτερικοί χώροι είναι πάρα πολύ περιορισμένοι».

Εμβολιασμός από τον Σεπτέμβριο

Αναφερόμενος στην πανδημία, επανέλαβε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι από το Σεπτέμβριο και μετά, και ειδικά για τον εμβολιασμό.

«Γιατί τα σενάρια είναι δύο, ακόμα και το πιο θετικό σενάριο να πάρουμε, γιατί δε λέω για το αρνητικό σενάριο να έρθει ανησυχητικά και επιθετικά η πανδημία με μία άλλη μετάλλαξη, εμείς μιλάμε με τα δεδομένα που έχουμε τώρα με την Όμικρον.

Είναι βέβαιο ότι πάλι θα υπάρξει πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας, θα έρθουν οι χειμερινοί μήνες, το φθινόπωρο και ο χειμώνας, οπότε ακόμα και στις συνθήκες που δεν υπήρχε κορονοϊός και υπήρχε μεγάλη έξαρση της κοινής γρίπης, πάλι υπήρχε πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας».

«Τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να υπάρξει εμβολιασμός»

«Άρα, τόνισε ο υπουργός Υγείας, θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες από τώρα ότι η πανδημία βρίσκεται εδώ πέρα, προφανώς έχει μπει σε μία άλλη φάση αλλά δεν έχει εξαλειφθεί κι επομένως είναι βέβαιο ότι το Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να υπάρξει εμβολιασμός.

Ευελπιστούμε ότι θα έχει ολοκληρώσει όλη την προσπάθεια που κάνει η επιστημονική κοινότητα να πάμε σε ένα εμβόλιο τύπου γρίπης, δηλαδή να μην έχουμε αυτή την επαναληπτικότητα αλλά να ξέρουμε ότι έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο θα το κάνουμε εποχιακά όπως γίνεται για τη γρίπη, αυτός είναι ο στόχος, αλλά δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα σε εκείνο το επίπεδο, οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ακόμα κι αν μιλήσουμε απλώς για ενισχυτική δόση».

Διαβάστε επίσης

Πλεύρης: Τα σχέδια για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Το μυστικό για μέγιστη απορρόφηση της βιταμίνης Κ – Σε 9 τροφές θα την βρείτε

Εμβολιασμός: Τα αντισώματα διπλασιάζονται με την 4η δόση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.