Αγώνας δρόμου για τον εμβολιασμό πριν την απόλυτη κυριαρχία των μεταλλάξεων

Σε έναν αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το υγειονομικό επιτελείο της χώρας, προκειμένου να θωρακιστεί όσο γίνεται πιο γρήγορα ο πληθυσμός, καθώς οι μεταλλάξεις του κορονοϊού μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την προσπάθεια και τις θυσίες όλων μας.

Η έγκριση της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για όλα τα άτομα από 18 ετών και άνω, θα επιτύχει τον εμβολιασμό ακόμα μεγαλύτερου ποσοστού πληθυσμού σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα από της αρχικές προβλέψεις.

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους “το επόμενο διάστημα, εντός του Μαρτίου, θα ανοίξουμε την επόμενη ομάδα, που είναι οι ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου- η ομάδα Α- και τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει η ηλικιακή ομάδα 70 – 74 και ακολούθως η ηλικιακή ομάδα 65 – 69. Σύμφωνα με τις παραδόσεις υπολογίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών άνω των 60 ετών που επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου”.

Εμβολιασμός επαγγελματικών ομάδων

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επαγγελματικές ομάδες δήλωσε ότι “η συζήτηση αυτή θα ανοίξει σίγουρα όταν τελειώσουμε τις κατηγορίες όλων των ευπαθών ομάδων, δηλαδή και τις ευπαθείς ομάδες που ανήκουν στην κατηγορία Β. Και αναλόγως μετά θα δούμε αν θα προχωρήσουμε σε επαγγελματικές ομάδες όπως είναι τα άτομα τα οποία ανήκουν στα τουριστικά επαγγέλματα”.

Τι προσφέρει το εμβόλιο της AstraZeneca

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου αναλύοντας το σκεπτικό της έγκρισης της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε όλες τις ηλικίες από 18 ετών και άνω ξεκαθάρισε ότι “το εμβόλιο αυτό προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσου όλους τους εμβολιαζόμενους και επιπλέον βοηθάει στο να μειωθούν οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία. Είναι σε σημαντικό βαθμό προστατευτικό και για την ήπια νόσο, ενώ δημιουργεί αντισώματα και διεγείρει την κυτταρική ανοσία, μειώνοντας σε κάποιο βαθμό και την ιοφορία, δηλαδή την διασπορά του ιού από τον εμβολιαζόμενο”.

Ασφυξία στο ΕΣΥ από τις μεταλλάξεις

Η αγωνία των επιστημόνων να προλάβουν να χτίσουν ένα τείχος προστασίας του πληθυσμού εντείνεται από το γεγονός ότι η βασική αιτία της έντονης πίεσης στα όρια της ασφυξίας που δέχονται οι ΜΕΘ είναι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού. Η ευκολία μετάδοσης του κορονοϊού εξαιτίας των μεταλλάξεων αυξάνει τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία και κατά συνέπεια των διασωληνώσεων και των θανάτων.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν εντοπιστεί στο λεκανοπέδιο Αττικής δύο νέα στελέχη της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και οι επιστήμονες ανησυχούν γιατί το στέλεχος αυτό φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικό στο εμβόλιο. Στο λεκανοπέδιο Αττικής κυριαρχούσε και κυριαρχεί μέχρι τώρα η βρετανική μετάλλαξη σε ποσοστό 90%, ενώ η νοτιοαφρικανική κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, σημειώνεται ότι πάνω από 1.120.000 είναι οι εμβολιασμοί που έχουν ήδη διενεργηθεί με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να είναι στο 7,12%.

Διαβάστε επίσης

Μάριος Θεμιστοκλέους: Μέσα στον Μάρτιο ξεκινά ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων

Μαρία Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται και σε ηλικίες άνω των 65 ετών

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.