Μαγιορκίνης: Θα δούμε και στην Ελλάδα 5-10 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας – Τι είπε για τις μάσκες των μαθητών

Μπορεί να καταγραφούν και στην Ελλάδα λοιμώξεις οξείας ηπατίτιδας, ίσως να έχουμε 5-10 βαριά περιστατικά». Αυτό δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι στη χώρα μας δεν θα έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας.

Μαγιορκίνης: Δύσκολος ο περιορισμός εξάπλωσης της ηπατίτιδας

Ο ίδιος είπε ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολος ο περιορισμός εξάπλωσης της ηπατίτιδας» σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πολλά κρούσματα σε πολλές χώρες που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Υπάρχουν συρροές κρουσμάτων. Είναι λίγο πολύ “ορφανά”, κάτι που σημαίνει είτε ότι πρόκειται για μία εκτεταμένη εξάπλωση, είτε για το ότι πρόκειται για έναν ιό που κυκλοφορεί πολλά χρόνια. Το γεγονός ότι δεν τον είχαμε δει τα τελευταία χρόνια σε παιδιά οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι είχαμε καραντίνα».

Μιλώντας στον Σκάϊ για τα αίτια της νέας μορφής ηπατίτιδας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής κάνουμε μόνο υποθέσεις, ωστόσο εκτίμησε ότι ο λόγος που βλέπουμε κρούσματα αυτήν την περίοδο σε παιδιά οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η ηπατίτιδα τα προηγιούμενα χρόνια προσέβαλε τους μεγαλύτερους, οι οποίοι έχουν αποκτήσει ανοσία. «Εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 ειναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορωνοϊό».

Μάσκες στα σχολεία

Αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης προέβλεψε ότι «το επόμενο διάστημα θα πάμε είτε σε επιπέδωση των μολύνσεων είτε σε μία μικρή αύξηση, ωστόσο δεν θα υπάρξει έξαρση του ιού που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα».

Ο κ. Μαγιορκίνης τάχθηκε υπέρ της κατάργησης χρήσης της μάσκας στα σχολεία τονίζοντας ότι είναι πολύ πιθανό να το δούμε εάν όχι το επόμενο διάστημα, από τον Σεπτέμβριο.

«Είμαι υπέρ του να φύγουν οι μάσκες από τα σχολεία, συζητάμε ήδη αυτό το ενδεχόμενο, αλλά δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμένα», δήλωσε. Σχετικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό επισήμανε ότι «είμαστε πολύ μακριά από μία τέτοια απόφαση», προσθέτοντας ότι, εάν τελικά αυτό χρειαστεί θα είναι από τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Διαβάστε επίσης

Οι νάιλον σακούλες μαγειρέματος και τα κύπελλα με πλαστική επένδυση μπορούν να απελευθερώσουν νανοσωματίδια

Τατουάζ, piercing και εγκυμοσύνη: 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Σεξ: Απίστευτο τι προκαλεί στην επιδερμίδα

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.