Οι νάιλον σακούλες μαγειρέματος και τα κύπελλα με πλαστική επένδυση μπορούν να απελευθερώσουν νανοσωματίδια

Οι νάιλον σακούλες μαγειρέματος και τα κύπελλα από χαρτόνι με πλαστική επένδυση είναι κάποιες από τις σύγχρονες ευκολίες της καθημερινής ζωής, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι είναι μια υποτιμημένη πηγή νανοσωματιδίων.

Το πλαστικό σε αυτά τα προϊόντα απελευθερώνει τρισεκατομμύρια νανοσωματίδια σε κάθε λίτρο νερού με το οποίο έρχονται σε επαφή.

Βέβαια, αυτό μπορεί να ακούγεται τεράστια ποσότητα, αλλά η επιστημονική ομάδα σημειώνει στο Environmental Science & Technology της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας (ACS), ότι αυτά τα επίπεδα είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας.

Τα πλαστικά για τρόφιμα έρχονται σε επαφή με μια ποικιλία τροφών και ποτών που καταναλώνουμε καθημερινά. Για παράδειγμα, οι νάιλον σακούλες μαγειρέματος βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας του φαγητού στο φούρνο και διευκολύνουν το καθάρισμα. Ομοίως, τα χάρτινα ποτήρια με πλαστική επένδυση έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν τα υγρά ζεστά και να αποτρέπουν τη διαρροή τους.

Προηγούμενες μελέτες, αναφέρει το sciencedaily.com έχουν δείξει ότι ορισμένα πλαστικά υλικά, συμπεριλαμβανομένων των μπιμπερό από πολυπροπυλένιο και τα φακελάκια τσαγιού από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, μπορούν να ρίξουν μικροσκοπικά σωματίδια και σωματίδια νανοκλίμακας σε θερμαινόμενα υγρά, αν και οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την κατάποση αυτών των σωματιδίων είναι ασαφείς.

Έτσι, ο Christopher Zangmeister και οι συνεργάτες του ήθελαν να δουν εάν οι πλαστικές μεμβράνες για τρόφιμα μπορούν επίσης να είναι πηγή μικρών πλαστικών σωματιδίων.

Οι ερευνητές έριξαν ζεστό νερό σε νάιλον σακούλες μαγειρέματος και σε χάρτινα κύπελλα χαμηλής πυκνότητας με επένδυση πολυαιθυλενίου από διαφορετικούς κατασκευαστές.
Μετά από μαγείρεμα μιας ώρας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν 35 τρισεκατομμύρια πλαστικά νανοσωματίδια στο λίτρο νερού.
Όταν η ομάδα έβαλε ζεστό υγρό σε χάρτινα κύπελλα με πλαστική επένδυση για 20 λεπτά, βρήκαν μετά 5,1 τρισεκατομμύρια πλαστικά νανοσωματίδια ανά λίτρο.
Και τα δύο υλικά απελευθέρωσαν σημαντικά λιγότερα νανοσωματίδια σε νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
Τέλος, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ένα άτομο θα έπρεπε να πιει 13 φλιτζάνια ζεστό νερό από ένα φλιτζάνι με πλαστική επένδυση ή μισό λίτρο νερό από τη σακούλα μαγειρέματος για να καταναλώσει το ισοδύναμο ενός νανοπλαστικού σωματιδίου για κάθε επτά κύτταρα στο σώμα ενός ατόμου.

Οι συγγραφείς έλαβαν χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης

Νέα ελπίδα για τους ασθενείς που δεν τους προστατεύουν τα εμβόλια

Welt: “Έξι ελληνικά νησιά ιδανικά για να ερωτευτείς”

Ο κίνδυνος των Loverboys και η τακτική της Ευρώπης με τους “παραπλανητικούς εφήβους”

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.