Πώς θα γίνεται ο έλεγχος για τον κορωνοϊό στα σχολεία – Το νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας

Ο έλεγχος για τον κορωνοϊό στα σχολεία και το νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας ήταν δύο από τα βασικά ζητήματα που ανακοινώθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, έχουμε περάσει σε άλλη φάση της πανδημίας. «Έχουμε διαφορετικό στέλεχος τώρα απ’ αυτό που είχε εμφανιστεί, έχουμε εμβόλιο, έχουμε μεγάλο μέρος του πληθυσμού που έχει νοσήσει λόγω της μετάλλαξης Όμικρον».

Ο έλεγχος για τον κορωνοϊό στα σχολεία

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου και στα σχολεία μπαίνουμε σε μια νέα φάση. Καταργούνται τα self test στα σχολεία. Αν έχουμε ένα παιδί που έχει διαγνωσθεί με κορωνοϊό θα γίνεται τεστ σε όλους τους συμμαθητές τους, την 1η και την 4η ημέρα και τα self test θα χορηγούνται δωρεάν.

Σε περίπτωση που ένα παιδί έχει συμπτώματα θα πρέπει οι γονείς να το κρατούν στο σπίτι.

Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο 24 ωρών από τη στιγμή που πέφτει ο πυρετός.

Οξεία περιστατικά ηπατίτιδας

Αναφερόμενη στα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που καταγράφονται στην Ευρώπη, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι φαίνεται να οφείλονται σε κάποιον αδενοϊό.

Εξήγησε επίσης ότι δεν συνδέονται με εμβολιασμό ή με νόσο long COVID ενώ πρόσθεσε ότι «ενδεχομένως η απομόνωση και ο αποκλεισμός λόγω πανδημίας του παιδικού πληθυσμού τα προηγούμενα χρόνια να οδηγούν σε ξεσπάσματα άλλων ιών. Τα παιδιά βρίσκονταν σε αποστειρωμένο περιβάλλον και αυτό μπορεί να έχει τώρα επιπτώσεις».

Θα ενισχύσουμε το ΕΣΥ με 1,5 δις

«Το ΕΣΥ εχει ενισχυθεί και θα συνεχίζεται η ενίσχυσή του, η πανδημία μας δίδαξε ότι πρέπει να είναι ισχυρό και θα φροντίσουμε με το 1,5 δις να το ενισχύσουμε», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.

«Είμαστε πλέον στην φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό, αρκετά μέτρα πλέον δε θα είναι υποχρεωτικά. Δεν πιστεύουμε στο zero-covid όπως η Κίνα, αλλά αναλόγως της πορείας της πανδημίας θα προσαρμοζόμαστε. Λόγω των μελών του ΕΣΥ, δεν δικαιώθηκαν όσοι έλεγαν για διασωλήνωση σε πάρκινγκ, αλλά με τη μεγάλη προσπάθεια τους το ΕΣΥ έμεινε όρθιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

«Ακόμα και για τους σκληρούς δείκτες, όπως οι θάνατοι από κορονοϊό, η Ελλάδα είχε υπερβάλλουσα θνητότητα χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, χαμηλότερη από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αλλά δεν εφησυχάζουμε» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Θεοκλής Ζαούτης παρουσίασε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας ως εξής:

 

 

 

 

 

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφερόμενος στην καταγραφή των θανάτων είπε πως με βάση τους επιστημονικούς δείκτες, η Ελλάδα δηλώνει αυξημένο αριθμό θανάτων λογω COVID, καθώς το σύστημα καταγραφής δεν είναι ενιαίο. Έρευνα του Lancet που επικαλέστηκε, αναφέρει ότι γίνεται υποκαταγραφή των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες.

O Θεοκλής Ζαουτης, εξήγησε πως το σύστημα καταγραφής θανάτων δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμο με βάση τους αριθμούς, καθώς δεν είναι ενιαία η καταγραφή τους σε όλες τις χώρες, εξαρτάται από το στάδιο της πανδημίας στο οποίο βρίσκεται κάθε χώρα και οι προγνωστικοί παράγοντες είναι διαφορετικοί.

 

Διαβάστε επίσης

Νηστεία και πασχαλινό τραπέζι με όρια και μικρές ελευθερίες – υπό προϋποθέσεις – για τα άτομα με διαβήτη

SARS-CoV-2: Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ αναλύουν όλες τις αλλαγές του κορωνοϊού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.