Οι λοιμώξεις COVID-19, το ποσοστό νοσηλειών και ο κίνδυνος θανάτου σε εμβολιασμένους ασθενείς με κακοήθειες

Οι λοιμώξεις COVID-19, το ποσοστό νοσηλειών και ο κίνδυνος θανάτου σε εμβολιασμένους ασθενείς με κακοήθειες είναι το αντικείμενο μελέτης από περιστατικά στις ΗΠΑ στο χρονικό διάστημα Δεκέμβριος 2020-Νοέμβριος 2021.

Περιορισμένα δεδομένα έχουν δημοσιευθεί για λοιμώξεις COVID-19 που έχουν διαφύγει της ανοσίας των εμβολίων («breakthrough λοιμώξεις»), νοσηλείες και θανάτους σε ασθενείς με κακοήθειες στις ΗΠΑ.

Στα πλαίσια αυτά σχεδιάστηκε μία αναδρομική μελέτη κοόρτης από ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών που είχαν λάβει δύο δόσεις ενός mRNA εμβολίου την περίοδο Δεκέμβριος 2020-Νοέμβριος 2021 και δεν είχαν ιστορικό προηγούμενης νόσησης.

Στη μελέτη αυτή εκτιμήθηκε ο κίνδυνος για λοίμωξη “breakthrough” σε ασθενείς με κακοήθειες έναντι ατόμων χωρίς κακοήθειες, και ο κίνδυνος νοσηλείας και θνητότητας σε όσους είχαν μία breakthrough λοίμωξη έναντι σε όσους δεν νόσησαν.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό JAMA Oncology.

Ανάμεσα στους 45253 εμβολιασμένους ασθενείς με κακοήθειες (μέση ηλικία τα 68,7 έτη) που μελετήθηκαν, το 53,5% ήταν γυναίκες και το 74,1% λευκοί.

Οι λοιμώξεις COVID-19 breakthrough αυξήθηκαν στην περίοδο παρακολούθησης και έφτασαν τις 52,1 νέες περιπτώσεις ανά 1000 άτομα.

Ο αθροιστικός κίνδυνος για τις λοιμώξεις COVID-19 σε όλες τις κακοήθειες ήταν 13,6%, με υψηλότερο κίνδυνο για τον καρκίνο παγκρέατος (24,7%), τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο (22,8%), τον καρκίνο πνεύμονα (20,4%) και τον καρκίνο παχέος εντέρου (17,5%), και μικρότερο κίνδυνο για τον καρκίνο θυρεοειδούς (10,3%), ενδομητρίου (11,9%), και μαστού (11,9%), σε σχέση με 4,9% που ήταν ο κίνδυνος για τον πληθυσμό χωρίς κακοήθειες (p<0.001).

Ανάμεσα στους ασθενείς με κακοήθειες ο συνολικός κίνδυνος νοσηλείας και θνητότητας σε όσους νόσησαν με COVID-19 ήταν 31,6% και 3,9% αντίστοιχα, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά σε ογκολογικούς αρρώστους που δεν νόσησαν ήταν 6,7% και 1,3%.

Συμπερασματικά, στη μελέτη αυτή φάνηκε αυξημένος κίνδυνος για λοίμωξη COVID-19 ακόμη και στους εμβολιασμένους ασθενείς με κακοήθειες, ειδικά σε όσους λάμβαναν ενεργό θεραπεία, κάτι που συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.

Διαβάστε επίσης

Δεν υποχωρούν οι θάνατοι – Τι θα αποφασιστεί για μάσκες και για πιστοποιητικά

Σόγια: Τι προσφέρει στην υγεία η κατανάλωσή της

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.