Ραντεβού με την 4η δόση για τα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών, από σήμερα

Το ραντεβού τους για την 4η δόση ή τη δεύτερη ενισχυτική δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού, μπορούν να προγραμματίσουν από σήμερα 7 Απριλίου, όλοι οι πολίτες ηλικίας άνω των 80 ετών, στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr

Πρεμιέρα για την 4η δόση από τους άνω των 80 ετών

Tην άλλη εβδομάδα θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού οι πολίτες ηλικίας 70 – 79 ετών και την μεθεπόμενη εβδομάδα οι πολίτες ηλικίας 60-69 ετών.

Η 4η δόση του εμβολίου θα μπορεί να γίνεται 4 μήνες μετά την 3η δόση και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κάνει ισχυρή σύσταση στα άτομα αυτών των ηλικιακών ομάδων να μη διστάσουν και να εμβολιασθούν με τη δεύτερη ενισχυτική δόση, γιατί έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την τελευταία δόση εμβολιασμού και όλες οι μελέτες δείχνουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η ανοσία και η προστασία έναντι της COVID-19 είναι μειωμένη.

Σε ότι αφορά τις νεότερες ηλικιακές ομάδες, τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) συμφωνούν πως προς το παρόν δεν τίθεται θέμα χορήγησης τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό.

Τα οφέλη της 4ης δόσης για τους άνω των 80 ετών

Στοιχεία από το Ισραήλ, δείχνουν ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση, 4 μήνες από την πρώτη αναμνηστική, επαναφέρει τα επίπεδα αντισωμάτων και είναι ασφαλής για τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Σε ότι αφορά τα άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, δεν υπάρχει προς το παρόν ένδειξη μείωση της προστασίας ή ότι θα ωφεληθούν παραπάνω από την 4η δόση.

Οι συστάσεις αυτές αναμένεται να αναθεωρηθούν προς το τέλος καλοκαιριού, κάτι που προανήγγειλε χθες και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα πάμε σε τέταρτη δόση για όλους. Νομίζω από τον Σεπτέμβριο ο κορονοϊός θα είναι όπως η γρίπη. Ο χειμώνας θα είναι μπροστά, θα έχει περάσει αρκετός χρόνος από το εμβόλιο και νομίζω ότι θα πάμε σε ετήσια δόση ή αναμνηστική δόση».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν ανοίγει η πλατφόρμα της τέταρτης δόσης προαιρετικά για τους 50 ετών και άνω, η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι «αυτό είναι κάτι που η Επιτροπή Εμβολιασμών συζητάει».

«Η προτροπή προς τους πολίτες για εμβολιασμό, δεν είναι μονομερώς κυβερνητικό θέμα, αλλά κάτι που βασίζεται σε δεδομένα, οπότε οι άνθρωποι που βλέπουμε καθημερινά ότι κινδυνεύουν είναι η μεγαλύτερης ηλικίας, οι πάνω από 60 κι ακόμη περισσότερο οι πάνω από 70. Άρα θεωρώ πολύ λογικό αυτό που εισηγείται η επιτροπή», ανέφερε.

Η επιδημιολογική επιτήρηση έχει αποδείξει, όπως πρόσθεσε ότι έχουμε λιγότερα παιδιά, λιγότερους εφήβους, λιγότερους νέους ενήλικες και το όριο ηλικίας των κρουσμάτων ανεβαίνει που σημαίνει ότι αυτοί που είναι ευάλωτοι είναι οι μεγαλύτερες ηλικίες, κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Και δεύτερος νεκρός από τη φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου

Στον Ευαγγελισμό με πνευμονική εμβολή ο Βασίλης Κοντοζαμάνης

Ανακαλούνται από τον ΕΦΕΤ, προϊόντα Kinder λόγω πιθανής σαλμονέλας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.