Πόσο προστατεύει τελικά η τέταρτη δόση του εμβολίου για την COVID-19, αυξημένες οι μολύνσεις διεθνώς

Σε πανδημικό “μαραθώνιο” εξελίσσεται η COVID-19. Οι μολύνσεις διεθνώς εμφανίζονται αυξημένες και το ερώτημα είναι πόσο προστατεύει, τελικά, η τέταρτη δόση του εμβολίου. Οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι θα βοηθήσει καταλυτικά, να προληφθούν σοβαρές επιπλοκές στα άτομα, που είναι υψηλού κινδύνου.

Αύριο, 7 Απριλίου, ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού στα άτομα ηλικίας άνω των 80 χρόνων, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 400.000.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προχώρησε σε σύσταση για τέταρτη δόση του εμβολίου (λέγεται και δεύτερη ενισχυτική) στους άνω των 60 ετών με υποκείμενα προβλήματα υγείας και σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών χωρίς τέτοια προβλήματα.

Η δόση θα χορηγείται με εμβόλια mRNA, τέσσερις μήνες μετά την πρώτη ενισχυτική και η πλατφόρμα θα ανοίξει, χωρίς να έχει σταλεί γραπτό μήνυμα στο κινητό (SMS). Όσοι νόσησαν μετά τη χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης, δηλαδή της τρίτης δόσης, δεν χρειάζεται να λάβουν τη δεύτερη αναμνηστική δόση.

Πόσο προστατεύει η τέταρτη δόση

Η όλη συζήτηση περιστρέφεται στο κατά πόσο προστατεύει, όντως, η τέταρτη δόση.

Οι ενδείξεις ότι η ανοσία, που παρέχουν τα εμβόλια, αρχίζει να φθίνει, ήταν αρκετές για να προκαλέσουν συναγερμό, καθώς η όλο και λιγότερη θωράκιση μπορεί να καταστήσει τα άτομα πιο ευάλωτα στις επιπλοκές της νόσου.

Η απόφαση για την τέταρτη δόση βασίστηκε κατά βάση στα αποτελέσματα μίας πρώτης μεγάλης μελέτης στο Ισραήλ (όπου οι πολίτες μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση εδώ και αρκετούς μήνες). Όπως διαπιστώθηκε, υπάρχει κέρδος από την τέταρτη δόση. Όσοι την έκαναν, είχαν περίπου 5 φορές μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

Όπως εξήγησε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου: “Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή, αποτελούν σταθερά ομάδα σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και για επιπλοκές. Μπορεί να εμφανίζουν εξαρχής χαμηλότερη ανοσολογική απάντηση μετά τον εμβολιασμό, η οποία φαίνεται ότι εξασθενεί και συντομότερα”.

Τα ερωτήματα

Την ίδια ώρα πολλοί εξακολουθούν να έχουν ερωτήματα για τα οφέλη από την τέταρτη δόση και όχι μόνο.

Πόσο προστατεύει; Κάποια στιγμή θα πρέπει να την κάνουν και οι νεαρότερες ηλικίες; Από τη σύσταση πόσο πιθανό είναι να φθάσουμε στην υποχρεωτικότητα; Τι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να κρύβει για τον ανθρώπινο οργανισμό; Αφού νόσησα ήπια, γιατί χρειάζομαι κι άλλη δόση; Γιατί τώρα και όχι το φθινόπωρο;, είναι αυτά που πολλοί αναρωτιούνται.

“Η δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας στους ηλικιωμένους.

Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο στη θωράκιση έναντι του κορωνοϊού, που στην Ελλάδα λαμβάνει ακόμη πιο κρίσιμη διάσταση, καθώς οι νοσηλευόμενοι ασκούν μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ όλο το διάστημα της πανδημίας. Χθες οι νοσηλευόμενοι ήταν περισσότερες από 3.500 σε απλές κλινικές και σε ΜΕΘ COVID”, επεσήμανε στη χθεσινή ενημέρωση η κα Θεοδωρίδου.

Διαβάστε επίσης

Πού γίνονται δωρεάν rapid test, σήμερα Τετάρτη 6 Απριλίου

Η πρωταθλήτρια ξιφασκίας Κέλλυ Λουφάκη, στέλνει ηχηρό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.