Θεοδωρίδου: Σύσταση για 4η δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτιμά ότι το πιθανό όφελος από τέταρτη δόση εμβολίου αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε όσα διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας. Και σε άτομα 60 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα».

Αυτό ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπογραμμίζοντας πως, συστήνεται η χορήγηση τέταρτης δόσης τέσσερις μήνες μετά την τρίτη και με mRNA εμβόλιο. Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την πρώτη αναμνηστική δόση δεν προτείνεται δεύτερη. Ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Η πρωταρχική σημα΄σία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού στον πληθυσμό.

Σύσταση για 4η δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής, η τρίτη δόση αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική έναντι σοβαρής νόσου από τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και υπό ανοσοκαταστολή βρίσκονται όμως σε κίνδυνο γιατί εμφανίζουν εξ αρχής χαμηλότερη ανοσοαπόκριση.

«Σήμερα εξακολουθούμε να παρατηρούμε αυξημένο αριθμό μολύνσεων που οδηγούν όμως σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών, λόγω του εμβολιασμού» τόνισε η κα Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι, η Επιτροπή εκτιμά ότι το πιθανό όφελος από την τέταρτη δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και σε όσα διαμένουν σε οίκους ευγηρίας, καθώς και σε άτομα άνω των 60 ετών με νοσήματα.

Παράλληλα, κατά την ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, η κα Θεοδωρίδου, τόνισε ότι εγκρίθηκε:

Η χορήγηση τέταρτης δόσης, τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση, σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου:

Η χορήγηση τρίτης δόσης, έξι μήνες μετά τη δεύτερη, σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών που ανήκουν στην ομάδα με αυξημένο κίνδυνο (διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα), χορηγείται τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού 

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε πως, «Σταδιακά το άνοιγμα της πλατφόρμας, ανά 10ετία. Για τους 80 και άνω ανμοίγει την Πέμπτη 7 Απριλίου. Την επόμενη εβδομάδα για τους 70 -79 και την επόμενη για τους 60 – 69».

Αναφορικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο κος Θεμιστοκλέους διευκρίνησε πως, ο ενισχυτικός αυτός εμβολιασμός είναι προαιρετικός, και δεν έχει σχέση με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τη λήξη τους.

Διαβάστε επίσης 

Λύματα: Σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στη χώρα

Νέα ΝΟΤΑΜ για τις πτήσεις εσωτερικού – Τι αλλάζει

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.