Κορονοιός: Τρεις μελέτες δείχνουν γιατί οι γυναίκες προστατεύονται λίγο περισσότερο από τους άνδρες

Οι γυναίκες φαίνεται ότι προστατεύονται λίγο περισσότερο από τους άνδρες αν προσβληθούν από κορονοϊό. Αυτό αποδεικνύεται από τα επιδημιολογικά στοιχεία αλλά επιβεβαιώνεται και από επιστημονικές μελέτες.

Στην Ελλάδα έχουν προσβληθεί συνολικά από κορονοϊό 103336 άνδρες και 97.113 γυναίκες.

Τη ζωή τους έχουν χάσει 3968 άνδρες και 3090 γυναίκες.

Σήμερα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 466 ασθενείς και σε αυτό το σημείο φαίνεται το προβάδισμα των ανδρών.

Οι άνδρες που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι και δίνουν τη μάχη της ζωής τους είναι 318, ενώ οι γυναίκες είναι 148.

Το μικρό πλεονέκτημα των ανδρών έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από τους επιστήμονες και οι περισσότεροι ερευνητές συγκλίνουν ότι παίζουν ρόλο το χρωμόσωμα Χ και οι ορμόνες.

Τι δείχνουν οι μελέτες:

1. Σε μελέτη του Πανεπιστήμιου Yale καταγράφηκαν οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών με COVID-19 ως προς το ιικό φορτίο, την παραγωγή ειδικών για τον SARS-CoV-2 αντισωμάτων, τις παραγόμενες από τον οργανισμό κυτταροκίνες (διαλυτές πρωτεΐνες που ρυθμίζουν την ανοσολογική απόκριση) και τον φαινότυπο των ανοσοκυττάρων (την παρουσία δηλαδή ειδικών δεικτών σε αυτά) στο αίμα ασθενών με COVID-19.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες είχαν χαμηλή απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, μειωμένη δυνατότητα περιορισμού της λοίμωξης από το νέο κορονοϊό, εντονότερη φλεγμονή και τελικά, δυσμενέστερη έκβαση της COVID-19 στους άνδρες-ασθενείς.

2. Οι υποδοχείς ACE2 είναι ένας τύπος ανθρώπινου ενζύμου εντός του οποίου δεσμεύεται ο SARS-COV-2 και αρχίζει να αναπαράγεται. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν διπλάσιο αριθμό υποδοχέων ACE2 στο σώμα. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περισσότεροι υποδοχείς ACE2 επιτρέπουν στο ανθρώπινο σώμα να φιλτράρει τον ιό και να χειριστεί τα επίπεδα για την προστασία του σώματος σε ένα μεγάλο βαθμό.

3. Η ύπαρξη ενός επιπλέον χρωμοσώματος «Χ» που χαρακτηρίζει τις γυναίκες τις κάνει λίγο λιγότερο ευάλωτες στις επιπτώσεις του COVID-19 σε σχέση με τους άνδρες. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Κέντρο Wake Forest Baptist στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων που έχουν οι γυναίκες από τη φύση τους μπορούν να μειώσουν τη λειτουργία των υποδοχέων ACE2 και να αποτρέψουν την αναπαραγωγή του COVID στο σώμα.

Διαβάστε επίσης

Κορονοϊός: 1.142 νέα κρούσματα – 53 νεκροί και 466 διασωληνωμένοι

Κορονοϊός: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες και πολίτες ηλικίας 70-74 ετών

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.