Παπαευαγγέλου: Έρχεται κορύφωση του πανδημικού κύματος, με αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών

Έρχεται κορύφωση του πανδημικού κύματος, με αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, υπογράμμισε, η Βάνα Παπαευαγγέλου. 

Όπως είπε, η καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, «ο ιός δεν προκαλεί το ίδιο βαριά νόσο σε όλο τον κόσμο. Να γίνει κατανοητό ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να προσέχουν. Να αποφύγουν να κολλήσουν γιατί κανείς δεν είναι άτρωτος. Λάθος αυτό που κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν γιατί έχουν ήδη κολλήσει».

Χαρακτηριστικά πανδημικού κύματος 

Τα κύρια χαρακτηριστικά της πανδημίας είναι μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, όμως αυξάνεται η ηλικία των κρουσμάτων. Ο αριθμός θανάτων και διασωληνωμένων ακολουθεί πορεία αργής αποκλιμάκωσης. Μείωση 6,3% στα κρούσματα την εβδομάδα που πέρασε. Είναι πιθανό ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να υποεκτιμάται. Κάποιοι από τους συμπολίτες μας δεν δηλώνουν ότι νοσούν, εκείνοι που έχουν κάνει τεστ στο σπίτι, ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου.

Αύξηση στα λύματα και στην Αττική, Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο, Κρήτης. Ανησυχεί η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων, με μέσο όρο ηλικίας,  τα 41 έτη.

Παρά το αυξημένο τεστινγκ παρατηρούμε σταθεροποίηση στα κρούσματα στα παιδιά. Και σαφή μείωση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μόλις 23% των κρουσμάτων είναι σε ανήλικους.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων αυξάνεται κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Έφτασαν τους 3.500. Το 75% των νέων εισαγωγών είναι άνω των 60 ετών. Αύξηση κατά 15% των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες.

Σημαντικότερη αύξηση σε Αττική και Κρήτη. Πολύ αργή η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ και στους νέους θανάτους.

Αναφέρθηκε και στην απόφαση των ειδικών να μη γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων μέχρι το τέλος Απριλίου, για να μην δοθεί λάθος μήνυμα στην κοινότητα. «Ο ιός είναι εδώ, δεν είναι η ώρα για να ξεχάσουμε την COVID», είπε.

Η ίδια τόνισε, ότι, ο κυλιόμενος μέσος όρος θετικότητας του 7ημερου έφθασε το 8,2%. Πρόσθεσε δε, ότι η επικράτηση της Όμικρον είναι δεδομένη και ότι στην Όμικρον 2 αποδίδεται το 77% των θετικών δειγμάτων που εξετάζονται.

Παπαευαγγέλου: Το φθινόπωρο η 4η δόση εμβολίου 

Ερωτηθείσα για την τέταρτη δόση εμβολίου, η καθηγήτρια απάντησε: «Συζητείται στην επιτροπή η τέταρτη δόση. Η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια της τρίτης δόσης υπερτερεί των δύο δόσεων. Μελετάμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα περιμένουμε λίγο και θα συμπορευτούμε με τις υπόλοιπες χώρες. Το Φθινόπωρο πιθανότατα θα χρειαστεί τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό».

Γκάγκα: Υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ 

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είπε χαρακτηριστικά, «Η πίεση στα νοσοκομεία δεν είναι αυτή που ήταν στα μεγάλα κύματα, αλλά υπάρχει μία πίεση» για να προσθέσει: «Υπάρχει σταθεροποίηση αλλά με σαφή μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο που φτάνουν τα 176.000».

Ερωτηθείσα, για τα μονοκλωνικά της Astrazeneca η κα Γκάγκα ανέφερε, ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία που θα αφιχθούν στη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης 

Ενεργειακή αναβάθμιση σε 68 νοσοκομεία της χώρας

COVID-19: Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο για την πανδημία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.