Healthy gateways και Εθνικό Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας στα Μέσα Μεταφοράς και τις πύλες Εισόδου

Η ίδρυση του Εθνικού Παρατηρητήριου Δημόσιας Υγείας στα Μέσα Μεταφοράς και τις Πύλες Εισόδου ανακοινώθηκε στο συνέδριο και τη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης Healthy gateways.

Την ίδρυση του Παρατηρητήριου ανακοίνωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολίτικης, Γιάννης Πλακιωτάκης κατα τη λήξη του συνεδρίου στο οποίο έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της κοινής ευρωπαικής δράσης Healthy gateways.

Τι είναι η ευρωπαϊκή δράση Healthy gateways

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018 χρηματοδότησε την Κοινή Δράση EU HEALTHY GATEWAYS (2018-2022).

Η Κοινή Δράση HEALTHY GATEWAYS έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης περιστατικών δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου (αεροδρόμια, λιμάνια και συνοριακοί σταθμοί) των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά 28 χώρες συμμετέχουν στην Κοινή Δράση HEALTHY GATEWAYS, την οποία συντονίζει το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η συμβολή της Κοινής Δράσης EU HEALTHY GATEWAYS στην αντιμετώπιση της πανδημία COVID-19ήταν σημαντική, ειδικότερα στα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στους συνοριακούς σταθμούς, καθώς και στα μέσα μεταφοράς (αεροπλάνα, φορτηγά πλοία, κρουαζιερόπλοια, ακτοπλοϊκά, ποταμόπλοια, τρένα, λεωφορεία).

Το Τελικό Συνέδριο και η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης HEALTHY GATEWAYS πραγματοποιήθηκε στο κρουαζιερόπλοιο CelestyalCrystal στο λιμάνι του Λαυρίου, στις 10-11 Μαρτίου 2022.

Healthy gateways
Το Τελικό Συνέδριο και η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης HEALTHY GATEWAYS πραγματοποιήθηκε στο κρουαζιερόπλοιο CelestyalCrystal

Συνολικά συμμετείχαν δια ζώσης ή διαδικτυακά 250 σύνεδροι από 32 χώρες, καθώς και ομιλητές από τα κράτη μέλη της ΕΕ, από 8 Ευρωπαϊκούς φορείς (DG SANTE, DG MOVE, HaDEA, ECDC, EASA, EMSA, ERA, Frontex), από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(WHO HQ, WHO EURO) και άλλους Διεθνείς οργανισμούς, από το US CDC, Taiwan CDC, την Κοινή Δράση EU SHARP, από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, καθώς και εκπρόσωποι εταιρειών μεταφορικών μέσων, κρουαζιέρας, αεροπορικών εταιριών και φορείς διαχείρισης λιμένων (CLIA, Celestyal, COLUMBIA Cruise Services, Carnival, Norwegian Cruise Lines, the Apollo Group, Viking Cruise, Royal Caribbean, MSC, MedCruise, PiraeusPortAuthority, HeraklionPortAuthority, IATA, Lufthansa, Boeing, UIC).

Στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και ο αντίκτυπος της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς επίσης το σχέδιο για τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων και οι μελλοντικές δράσεις.

Οι ομιλητές επιβεβαίωσαν την παροχή σημαντικής υποστήριξη της κοινής δράσης τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας (>15 οδηγίες, >40 διαβουλεύσεις, webinars, ερευνητικά πρωτοκολλά, Ευρωπαϊκό Σύστημα Εντύπων Εντοπισμού Επιβατών) όσο και σε δραστηριότητες ρουτίνας των κρατών μελών (Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων για την καταχώρηση Πιστοποιητικών Υγιεινής των Πλοίων, ετήσιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα υγειονομικών επιθεωρήσεων στα επιβατηγά πλοία, πρότυπα μνημόνια συνεργασίας για τις πύλες εισόδου, εκπαιδευτικά προγράμματα και ασκήσεις επί χάρτου κ.α.). Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Κρατών Μελών αποφάσισαν τη συνέχιση του δικτύου εμπειρογνωμόνων σε θέματα δημόσιας υγείας στις μεταφορές καθώς και των εργαλείων που δημιουργήθηκαν από την κοινή δράση και ανέθεσαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας την άμεση συνέχιση της διοικητικής υποστήριξης των δράσεων μετά το τέλος της Κοινής Δράσης.

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη κήρυξε την έναρξη της 2ης Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης.

Ο Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, Βασίλης Κικίλιας κήρυξε την έναρξη του τελικού συνεδρίου, επεσήμανε την σπουδαιότητα της κοινής προσπάθειας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και τη συμβολή του EUHEALTHYGATEWAYS στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην επανέναρξη των δραστηριοτήτων του τουρισμού. ΟκύριοςΚικίλιας εξέφρασε την εκτίμησή του για την προσφορά των επιστημόνων στις υπηρεσίες των κοινωνιών, των ταξιδιωτών και του τουριστικού κοινούκαι την αισιοδοξία του για τη φετινή τουριστική σεζόν.

Ο Γενικός διευθυντής για την Υγεία της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, John Ryan στην κεντρική ομιλία κατά την ανασκόπηση των δράσεων της ΕΕ και των κρατών μελών κατά τη διάρκεια της πανδημίας χαρακτήρισε το EUHEALTHYGATEWAYSως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής και σχολίασε ποσό σημαντική ήταν η στήριξη της Κοινής Δράσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τόνισε την ανάγκη εξασφάλισης της βιωσιμότητας των αποτελεσμάτων της Κοινής Δράσης.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολίτικης, Γιάννης Πλακιωτάκης κήρυξε τη λήξη του συνεδρίου. Στην ομιλία του, ο κύριος Πλακιωτάκης επισήμανε τη στήριξη που παρείχε η Κοινή Δράση στην ανάπτυξη εθνικών πρωτοκόλλων και στην επανεκκίνηση του τουρισμού και ιδίως της Κρουαζιέρας με οδηγίες και εκπαιδευτικά προγράμματα. Επιπλέον, ανακοίνωσε την ίδρυση του Εθνικού Παρατηρητήριου Δημόσιας Υγείας στα Μέσα Μεταφοράς και στις Πύλες Εισόδου και επισήμανε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι έτοιμο να ξεκινήσει συζητήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία για την παροχή διοικητικής υποστήριξης των δράσεων της Ευρωπαϊκής Δράσης ώστε να διασφαλιστεί η συνέχισή τους από στα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης

Τα 5 πιο συχνά ουρολογικά προβλήματα των ανδρών και πότε εμφανίζονται

Ανησυχία για την Όμικρον 2 – Οι φόβοι για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.