Καμπανάκι ΠΟΥ: Η παγκόσμια αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσε να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και επισήμανε ότι αρκετές χώρες αναφέρουν μείωση των διαγνωστικών τεστ που διενεργούνται για την COVID-19.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 8% παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα.

Τα στοιχεία που δείχνουν παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 θα μπορούσαν να προαναγγέλλουν ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Μετά από περισσότερο από ένα μήνα πτώσης, τα κρούσματα COVID άρχισαν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο ΠΟΥ, με τα lockdown στην Ασία και την επαρχία Τζιλίν της Κίνας να δίνουν μάχη για να περιορίσουν ένα ξέσπασμα.

Ένας συνδυασμός παραγόντων προκαλούσε τις αυξήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον και της υποπαραλλαγής BA.2, καθώς και της άρσης των μέτρων δημόσιας υγείας και κοινωνικών μέτρων, είπε ο Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, την Τετάρτη (16/3).

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού 

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες, που οφείλονται εν μέρει σε «τεράστια ποσότητα παραπληροφόρησης» εξηγούν επίσης την αύξηση, δήλωσαν αξιωματούχοι του Οργανισμού.

Οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 8% παγκοσμίως σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, με 11 εκατομμύρια νέα κρούσματα και λίγο περισσότερους από 43.000 νέους θανάτους που αναφέρθηκαν από τις 7 έως τις 13 Μαρτίου. Είναι η πρώτη άνοδος από τα τέλη Ιανουαρίου.

Το μεγαλύτερο άλμα σημειώθηκε στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού του ΠΟΥ, που περιλαμβάνει τη Νότια Κορέα και την Κίνα, όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 25% και οι θάνατοι κατά 27%.

Η Αφρική σημείωσε επίσης αύξηση 12% στα νέα κρούσματα και 14% αύξηση στους θανάτους, και στην Ευρώπη 2% αύξηση των κρουσμάτων αλλά όχι άλμα στους θανάτους. Άλλες περιοχές ανέφεραν μείωση των κρουσμάτων, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, αν και αυτή η περιοχή σημείωσε αύξηση 38% στους θανάτους που συνδέονται με μια προηγούμενη αύξηση των μολύνσεων.

Ορισμένοι ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει άλλο ένα κύμα κορονοϊού, με κρούσματα να αυξάνονται από τις αρχές Μαρτίου στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Maria Van Kerkhove, είπε στην ενημέρωση ότι το στέλεχος BA.2 φαίνεται να είναι η πιο μεταδοτική παραλλαγή μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι άλλες νέες παραλλαγές οδηγούν την αύξηση των κρουσμάτων.

Η εικόνα στην Ευρώπη επίσης δεν είναι καθολική. Η Δανία, για παράδειγμα, σημείωσε μια σύντομη κορύφωση των κρουσμάτων το πρώτο εξάμηνο του Φεβρουαρίου, λόγω του BA.2, η οποία γρήγορα υποχώρησε.

Αλλά οι ειδικοί έχουν αρχίσει να προειδοποιούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν σύντομα να δουν ένα παρόμοιο κύμα με αυτό που παρατηρείται στην Ευρώπη, πιθανώς οδηγούμενο από το στέλεχος BA.2, την άρση των περιορισμών και την πιθανή μείωση της ανοσίας από τα εμβόλια που χορηγήθηκαν πριν από αρκετούς μήνες.

«Συμφωνώ με τη χαλάρωση των περιορισμών, γιατί δεν μπορείς να το θεωρήσεις επείγουσα ανάγκη μετά από δύο χρόνια», δήλωσε η Antonella Viola, καθηγήτρια ανοσολογίας στο ιταλικό Πανεπιστήμιο της Πάδοβας.

«Πρέπει απλώς να αποφύγουμε να σκεφτούμε ότι η COVID-19 δεν υπάρχει πια. Και επομένως να διατηρήσουμε τα αυστηρά απαραίτητα μέτρα, που είναι ουσιαστικά η συνεχής παρακολούθηση και παρακολούθηση των κρουσμάτων και η διατήρηση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε κλειστούς ή με πολύ κόσμο χώρους».

Διαβάστε επίσης 

Θ. Ζαούτης για το έγγραφο για τους θανάτους από COVID-19 εκτός ΜΕΘ

Δείκτης θετικότητας: Ανησυχία για Άνδρο, Μήλο και Ρέθυμνο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.